Muszle z nadzieniem z ziemniaków i sera
8 muszli makaronowych
Na nadzienie do muszli:
ok. 10 dag ugotowanych i uduszonych ziemniaków
ok. 10 dag białego sera
1 łyżka fety
1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
sól, pieprz
1 łyżka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
2 łyżki utartego sera grana padano
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanego oregano
Muszle ugotować al dente.
Ziemniaki wymieszać dokładnie z białym serem i fetą, dodać oregano oraz sól i pieprz do smaku.
Farsz nałożyć w muszle i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym (posmarowanym masłem).
W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, chwilę przesmażać razem, po czym dodać mleko.
Cały czas w trakcie gotowania sos mieszać, tak aby nie było grudek.
Kiedy zgęstnieje dodać ser, sól, pieprz, utartą gałkę muszkatołową i posiekane oregano.
Sos wylać na muszle.
Naczynie z muszlami wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C i zapiekać ok. 30 min.