Muszle makaronowe z sosem bolońskim

Muszle makaronowe z sosem bolońskim
Zdjęcie - Muszle makaronowe z sosem bolońskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te muszle chciałam przygotować na obiad już od 2 miesięcy, jednak nie mogłam nigdzie znaleźć makaronu w kształcie tak dużych muszli. Wreszcie udało się kupić mi włoskie makaronowe muszelki w Carrefour, makaron jest bardzo dobrej jakości, jest sztywny i nie rozgotowuje się na papkę, dzięki czemu łatwo można nadziać go sosem. Do przepisu zainspirowały mnie nasze ostatnie wakacje na Krecie, gdzie codziennie na obiad był podobny makaron do wyboru. Według mnie bardzo apetycznie do wygląda, mimo że podobny przepis można przygotować z wykorzystaniem płatów makaronu do lasagne. Przepis przygotowałam z myślą o mojej nieco ponad rocznej córce, sama nie dodawałam soli do jego przygotowania. My z mężem jemy również bez dodatku soli, przyzwyczailiśmy się do tego odkąd rozszerzamy dietę córki. Ponadto użyłam sera żółtego zamiast parmezanu, parmezan jest serem dojrzewającym z mleka niepasteryzowanego, a te nie są zalecane w diecie niemowląt. Jeśli chcesz zobaczyć propozycję talerzyka obiadowego z wykorzystaniem poniższego przepisu, na samym dole znajdziesz talerzyk obiadowy mojej córki.

Zdjęcie - Muszle makaronowe z sosem bolońskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Obiad
Kuchnia: Włoska
Trudność: Średnie
Ilość: 3 porcje
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 40 min.
Kalorie: 150 kcal

Duże muszle makaronowe zapiekane z sosem bolońskim, pod chmurką kremowego beszamelu. Pomysł na obiad makaronowy.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:
  • SOS BOLOŃSKI
  • 300 g 300 mięsa mielonego wieprzowego

  • 1 1 mała cebula

  • 2 2 małe ząbki czosnku

  • 300 g 300 pomidorów z puszki

  • 1/2 1/2 słodkiej papryki

  • 1/2 1/2 wędzonej papryki

  • szczypta łagodnego pieprzu

  • sól*

  • 1 łyżka 1 oleju słonecznikowo – rzepakowego

  • SOS BESZAMELOWY
  • 2 łyżki 2 masła

  • 2 łyżki 2 mąki pszennej

  • 500 ml 500 ciepłego mleka

  • 1/2 łyżeczki 1/2 gałki muszkatołowej

  • 1/3 łyżeczki 1/3 pieprzu

  • sól*

  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • około 200 g około 200 dużych muszli makaronowych

  • 50 g 50 tartego żółtego sera


Sposób przygotowania:
  • SOS BOLOŃSKI
  • Na odrobinie oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj mięso mielone, rozdrobnij i usmaż do całkowitego ścięcia.
  • Dodaj pomidory z puszki i duś 20 minut aż odparuje nadmiar płynu. Pod koniec dopraw słodką i wędzoną papryką oraz pieprzem.
  • BESZAMEL
  • W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Podgrzewaj minutę aż oba składniki się połączą. Dodaj mleko, podgrzewaj aż sos się zagęści, mieszaj często rózgą kuchenną. Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem.
  • MUSZLE MAKARONOWE
  • Muszle makaronowe ugotuj we wrzątku al dente. Muszle nie mogą się rozgotować, lepiej żeby były nieco twarde i zmiękły podczas pieczenia w piekarniku.
  • Połowę sosu beszamelowego przelej do formy żaroodpornej. Poukładaj ugotowane muszle, każdą nadziej sosem bolońskim. Na wierzch wylej resztę sosu beszamelowego. Posyp tartym żółtym serem.
  • Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.

Uwagi:
  • *Jeśli przygotowujesz obiad dla maluszka poniżej 3 roku życia, najlepiej pomiń sól.

Kategorie przepisów