Mus rybny podawany z kleksem gestej śmietany i kawiorem

Mus rybny podawany z kleksem gestej śmietany i kawiorem
Zdjęcie - Mus rybny podawany z kleksem gestej śmietany i kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mus rybny podawany z kleksem gestej śmietany i kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mus rybny podawany z kleksem gestej śmietany i kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 kg dzwonków, głów z 3 gatunków ryb (np. łosoś, pstrąg, szczupak)
  • 2,5 litra wody
  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • łodyga pora
  • pietruszka
  • ½ selera
  • 100 ml gęstej śmietany do podania np. 18% bądź gęstego, greckiego jogurtu
  • 100 g kawioru
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego ze smakiem (czosnek)
  • sól i biały pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie

Zaczynamy od bulionu. Części ryby, głowy (bez oczu) grzbiety, brzuszki, dzwonki dokładnie myjemy. Umieszczamy w garnku wraz z listkami i zielem, zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy, a następnie gotujemy na niewielkim ogniu przez 2 - 2,5 godz. Co jakiś czas uzupełniamy zredukowany płyn.


W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Cebulę i pora siekamy, seler, marchew i pietruszkę ścieramy za pomocą obieraczki lub tarki. Gotowy bulion przecedzamy. Odzielamy mięso od ości, odstawiamy.


W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy olej, smażymy na nim cebulę, po chwili dodajemy pozostałe warzywa, mieszamy. Po ok. 3 min., gdy smaki się przegryzą, zalewamy warzywa bulionem. Gotujemy przez ok. 20 min. Umieszczamy w garnku mięso z ryby, doprawiamy sokiem z cytryny. Zdejmujemy z ognia.


Blendujemy na gładką masę. Zagotowujemy, doprawiamy solą i białym pieprzem. Podajemy z kleksem gęstej śmietany, łyżeczką kawioru i chrupiącymi tostami.



Przepis pochodzi z mrmrssandman.blogspot.com

Kategorie przepisów