Mus czekoladowy z borówkami i figami

Mus czekoladowy z borówkami i figami

Pyszny i prosty do przygotowania mus. W składzie jest woda z ciecierzycy z której już nie raz robiłam pyszne bezy, tym razem dużo prościej.

Składniki (na 2 porcje):

Zdjęcie - Mus czekoladowy z borówkami i figami - Co na wege obiad? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- woda z ciecierzycy  (może być z puszki),
- coś do słodzenia (ja użyłam miodu z mniszka, ale może być syrop z agawy lub jakiś słód),
- 9 kostek gorzkiej czekolady,
- garść borówek,
- 1 figa

Wykonanie:

Wodę z ciecierzycy ubijać na gęstą pianę (może to trwać do kilkudziesięciu minut), powoli dolewając słód. W czasie gdy piana się ubija roztapiamy czekoladę stawiając miskę na garnku z gotującą się wodą i rozpuszczamy czekoladę. Ja dolewałam gorącą czekoladę do ubijającej się piany i powoli mieszałam do całkowitego połączenia, pod koniec dodajemy borówki. Mus przekładamy do foremek i delikatnie układamy na wierzchu pokrojone figi. Wstawiamy mus do lodówki, najlepiej na noc.
Mój mus był trochę jak zimny nie pieczony fondant, delikatny mus czekoladowy i  płynny środek. Być może Wam wyjdzie w całości mus :)

To jest pyszne, serio :)

 Zdjęcie - Mus czekoladowy z borówkami i figami - Co na wege obiad? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mus czekoladowy z borówkami i figami - Co na wege obiad? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mus czekoladowy z borówkami i figami - Co na wege obiad? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Kategorie przepisów