Mus czekoladowy z borówkami i figami
Pyszny i prosty do przygotowania mus. W składzie jest woda z ciecierzycy z której już nie raz robiłam pyszne bezy, tym razem dużo prościej.
Składniki (na 2 porcje):
- woda z ciecierzycy (może być z puszki),
- coś do słodzenia (ja użyłam miodu z mniszka, ale może być syrop z agawy lub jakiś słód),
- 9 kostek gorzkiej czekolady,
- garść borówek,
- 1 figa
Wykonanie:
Wodę z ciecierzycy ubijać na gęstą pianę (może to trwać do kilkudziesięciu minut), powoli dolewając słód. W czasie gdy piana się ubija roztapiamy czekoladę stawiając miskę na garnku z gotującą się wodą i rozpuszczamy czekoladę. Ja dolewałam gorącą czekoladę do ubijającej się piany i powoli mieszałam do całkowitego połączenia, pod koniec dodajemy borówki. Mus przekładamy do foremek i delikatnie układamy na wierzchu pokrojone figi. Wstawiamy mus do lodówki, najlepiej na noc.
Mój mus był trochę jak zimny nie pieczony fondant, delikatny mus czekoladowy i płynny środek. Być może Wam wyjdzie w całości mus :)
To jest pyszne, serio :)
Smacznego!!!