Mus czekoladowy z awokado i banana

Mus czekoladowy z awokado i  banana

Nie jestem fanką awokado. Nie pałam uczuciem ani do guacamole, ani do różnych past z jego dodatkiem. Z każdej jednak strony słyszę nad nim zachwyty: jakie smaczne, uniwersalne, zdrowe. Postanowiłam więc dać mu kolejną szansę, tym razem w wersji słodkiej. U Panny Malwinny znalazłam ciekawy przepis na mus z awokado i banana. Postanowiłam przygotować go na wczorajsze walentynki. I powiem Wam, że było to naprawdę dobre. Dodatek orzechów i granatu podkręcił jeszcze dodatkowo jego smak. Warto wypróbować :)

Zdjęcie - Mus czekoladowy z awokado i  banana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 banany
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki miodu (do smaku, może być też zwykły cukier, ksylitol)
  • ew. 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • owoce do dekoracji (u mnie granat)

Wykonanie:

Banany, awokado oraz kakao umieścić w blenderze i zmiksować na gładki krem. Dodać orzechy i miód do smaku. Wymieszać. Jeśli całość będzie za gęsta można dodać łyżkę mleka. Gotowy mus umieścić w pucharkach. Udekorować owocami. Smacznego :)

Zdjęcie - Mus czekoladowy z awokado i  banana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów