Muhammara - pasta z orzechów i papryki

Muhammara - pasta z orzechów i papryki

Zdjęcie - Muhammara- pasta z orzechów i papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muhammarę, wspaniałą pastę z orzchów włoskich i pieczonej papryki nauczyła mnie robić Sammar,  za co jestem jej ogromnie wdzięczna, bo to absolutnie mój smak!

Zdjęcie - Muhammara- pasta z orzechów i papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muhammarę razem z hummusem (przepis TU) i domowymi plackami pita (takimi jak TE) podaję na co drugiej imprezie, bo takie jedzenie świetne sprawdza się do miłego spędzenia czasu przy wspólnym stole. Każdy nakłada sobie przystawki, na jakie ma ochotę i przy szklaneczce wina siedzieć można tak do rana!

Zdjęcie - Muhammara- pasta z orzechów i papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania muhhamary potrzebne nam będą upieczone papryki. Kroję je na pół, wykrawam środki, a skórkę lekko smaruję oliwą. Wkładam do mocno nagrzanego do 220 oC piekarnika, pod samą grzałkę i podpiekam, aż będą miękkie, a skórka miejscami stanie się czarna. Takie gorące jeszcze papryki wkładam do szczelnego woreczka lub przekładam do miski i zakrywam folią spożywczą. Gdy wystygną, bardzo łatwo (sama wręcz) odchodzi od nich skórka. I takie papryki są bazą do muhammary właśnie.

Zdjęcie - Muhammara- pasta z orzechów i papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • papryka - 3 szt, czerwona
  • czosnek - 2 ząbki
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • orzechy włoskie - 1 szklanka
  • kumin - 1/4 łyżeczki, mielony
  • syrop z granatów, daktyli itp - 1 łyżka
  • chili w proszku - ok. 1/2 łyżeczki lub do smaku
  • sól - do smaku
  • oliwa - do podania
Przygotowanie:

Papryki opiecz (skórkę papryk lekko natrzyj oliwą. Ułóż warzywa pod rozgrzanym grillem piekarnika i opiekaj, aż skórka stanie się czarna. Gorące papryki włóż do foliowego woreczka, zamknij, pozostaw do ostygnięcia. Obierz ze skórki.)- szczegóły znajdziesz w tekście obok, nad zdjęciem upieczonych już papryk.

Paprykę zmiksuj z orzechami, bułka tartą. Dopraw do smaku czosnkiem i pozostałymi przyprawami, wg. uznania. Wierzch pasty przed podaniem skrop oliwą. Podawaj z warzywami pokrojonymi w słupki, krakersami itp…

Kategorie przepisów