Muffiny marchewkowe z serem w środku
Muffiny marchewkowe z serem w środku /18 szt. muffinek o śred. 5 cm
składniki suche:
2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki
380 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
240 g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
składniki mokre:
500 ml jogurtu greckiego
160 ml oliwy z oliwek
2 jaja
farsz:
11 łyżek białego sera (President l. Piątnica)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
2 żółtka
Składniki suche łączę w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie zawartość obu misek łaczę ze sobą i mieszam do połączenia składników.
Składniki farszu mieszam dokładnie ze sobą.
Formę wykładam papilotkami. Na spód nakładam ciasto. Robię mały dołek wewnątrz i wkładam po łyżeczce farszu. Na wierzch znów kładę ciasto.
Muffinki piekę w 180 stopniach przez ok. 35 minut.
* źródło - blog Gotuję Bo Lubię