Muffiny marchewkowe z serem w środku

Muffiny marchewkowe z serem w środku
Te babeczki są dobre na drugie śniadanie do szkoły, pracy. Taka bardzo uszlachetniona wersja bułek z serem. :-)

Zdjęcie - Muffiny marchewkowe z serem w środku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffiny marchewkowe z serem w środku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muffiny marchewkowe z serem w środku /18 szt. muffinek o śred. 5 cm

składniki suche:

2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki

380 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

240 g brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

składniki mokre:

500 ml jogurtu greckiego

160 ml oliwy z oliwek

2 jaja

farsz:

11 łyżek białego sera (President l. Piątnica)

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy

2 żółtka

Składniki suche łączę w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie zawartość obu misek łaczę ze sobą i mieszam do połączenia składników.

Składniki farszu mieszam dokładnie ze sobą.

Formę wykładam papilotkami. Na spód nakładam ciasto. Robię mały dołek wewnątrz i wkładam po łyżeczce farszu. Na wierzch znów kładę ciasto.

Muffinki piekę w 180 stopniach przez ok. 35 minut.

* źródło - blog Gotuję Bo Lubię

Kategorie przepisów