Muffiny jajeczne z łososiem i szpinakiem
Zapewne większość z Was już dawno rozpoczęła planowanie świątecznego menu. Ja o mały włos a bym przespała te przygotowania. Nie to, że śpię cały czas i nic innego nie robię. Zwyczajnie moja głowa zajęta jest innymi sprawami, a czas tak prędko leci. Jeszcze chwilę temu wchodziliśmy w Nowy Rok, a tu proszę już Wielkanoc. Być może jest ktoś, kto tak jak ja dopiero teraz zaczyna obmyślać wielkanocne menu i z chęcią wykorzysta jakieś moje propozycje. Dziś szybki przepis na sufleciki/muffiny jajeczne, które można z powodzeniem podać na świąteczne śniadanie. To takie fajne i nieoczywiste danie na ciepło. A jeśli nie na święta to myślę, że przepis doskonale sprawdzi się na weekendowe śniadanie gdy w kuchni można spędzić nieco więcej czasu niż w tygodniu. To może też być propozycja na lunch, bo taka muffinka świetnie komponuje się z różnego rodzaju sałatami. Przyznaję, że ja właśnie w takiej postaci lubię je najbardziej.
Muffiny jajeczne z łososiem i szpinakiem składniki na 6 sztuk:
- 4 jajka
- 2 garście świeżego szpinaku baby (bez ogonków)
- 125 g łososia wędzonego na gorąco
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3-4 łyżki tartego żółtego sera
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- sól, pieprz do smaku
- szczypta chili
wykonanie: Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Na roztopionym maśle podsmażamy przez chwile posiekaną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy do niej czosnek i szpinak. Smażymy około 2-3 minuty. Ściągamy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną, startym serem oraz posiekanym koprem. Dodajemy łososia rozdrobnionego na niewielkie kawałki oraz szpinak i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Z solą trzeba uważać gdyż sam łosoś już jest dość słony. Gotową masę przekładamy do foremek na muffiny. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 st. Podajemy gorące lub na zimno.