Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką

Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką

Czas znowu na muffinki! Tym razem letnie, słoneczne, truskawkowe z nutką migdałową. Połączenie truskawek i migdałów jest wyśmienitym pomysłem, przekonuję się o tym ponownie. Pierwszy raz kiedy robiłam sernik truskawkowy, a teraz przy muffinach. Przepis na te przepyszne muffinki znalazłam u Dorotuś oraz u Ani z bloga Na Miotle.

Nie mogę się tej wiosny (a raczej już lata) oderwać od zapachu truskawek, tak mnie zauroczyły, że wciąż próbuję z nimi coś upichcić. No i zaczęłam mrozić owoce! (to chyba dzięki tej pojemnej chłodziarko-zamrażarce). Zamroziłam już truskawki i czereśnie, a teraz czekam na sezon wiśniowy. O, wiśnie to ja mili Państwo uwielbiam! Nie o tym jednak miałam dziś pisać... ;)

Zdjęcie - Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na około 12 muffinek:

*2 szklanki mąki

*3/4 szklanki cukru

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

*1/4 łyżeczki soli

*2 jajka

*pół szklanki oleju

*1 szklanka mleka (dałam mniej)

*1,5 szklanki pokrojonych truskawek

Kruszonka migdałowa:

*100g migdałów zmielonych

*20g masła

*3 łyżeczki cukru

Wykonanie:

W jednej misce połączyć składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę i sól.

W drugiej misce połączyć składniki mokre: jajka, mleko i olej. Mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Następnie dodać truskawki i wymieszać.

Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki razem wymieszać i rozcierać palcami.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto i posypać kruszonką.

Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Smacznego :)

Zdjęcie - Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów