Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką
Czas znowu na muffinki! Tym razem letnie, słoneczne, truskawkowe z nutką migdałową. Połączenie truskawek i migdałów jest wyśmienitym pomysłem, przekonuję się o tym ponownie. Pierwszy raz kiedy robiłam sernik truskawkowy, a teraz przy muffinach. Przepis na te przepyszne muffinki znalazłam u Dorotuś oraz u Ani z bloga Na Miotle.
Nie mogę się tej wiosny (a raczej już lata) oderwać od zapachu truskawek, tak mnie zauroczyły, że wciąż próbuję z nimi coś upichcić. No i zaczęłam mrozić owoce! (to chyba dzięki tej pojemnej chłodziarko-zamrażarce). Zamroziłam już truskawki i czereśnie, a teraz czekam na sezon wiśniowy. O, wiśnie to ja mili Państwo uwielbiam! Nie o tym jednak miałam dziś pisać... ;)
Składniki na około 12 muffinek:
*2 szklanki mąki
*3/4 szklanki cukru
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*1/4 łyżeczki soli
*2 jajka
*pół szklanki oleju
*1 szklanka mleka (dałam mniej)
*1,5 szklanki pokrojonych truskawek
Kruszonka migdałowa:
*100g migdałów zmielonych
*20g masła
*3 łyżeczki cukru
Wykonanie:
W jednej misce połączyć składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę i sól.
W drugiej misce połączyć składniki mokre: jajka, mleko i olej. Mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Następnie dodać truskawki i wymieszać.
Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki razem wymieszać i rozcierać palcami.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto i posypać kruszonką.
Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego :)