Muffinki z parmezanem i oliwkami
Wytrawne muffinki z parmezanem i oliwkami
Co prawda nie brałam udziału w Muffinkowej sobocie organizowanej przez poswix na durszlaku, ale muszę przyznać, że ciastka te od jakiegoś czasu dość często goszczą na naszym stole. Dotychczas piekłam je tylko na słodko lecz dziś miałam ochotę zaszaleć ;-) bardziej wytrawnie. Pomysł zaczerpnęłam z blogu Karolki ( http://przysmakikarolki.blogspot.com/ ).
Składniki:
375g maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40g tartego parmezanu
1 łyżeczka soli
2 jajka
250 ml mleka
125 g masła
175g pokrojonych oliwek – użyła po połowie czarnych i zielonych
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Na patelni lub w garnku topimy masło i odstawiamy do ostygnięcia. W mikserze mieszamy mąkę, starty parmezan, proszek do pieczenia oraz sól. W osobnej misce mieszamy jajka, mleko i przestudzone masło. Oliwki siekamy dość drobno. Na wolnych obrotach miksera wlewamy do suchej masy pomieszane mokre składniki i czekamy aż się połączą. Następnie wsypujemy posiekane oliwki i mieszamy jeszcze ok. 20-30 sekund. Nakładamy tak powstałe ciasto do foremek i pieczemy przez ok. 20 minut.
Polecam CafePodróż :-)