Muffinki z czereśniami i amaretto

Muffinki z czereśniami i amaretto
Zdjęcie - Muffinki z czereśniami i amaretto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czereśni mamy znowu dużo tego roku..
Jakoś trzeba je zagospodarować - zanim zjedzą je osy...
Nasze są jasne, jak bardzo dojrzeją, robią się czerwone.
Takie najbardziej lubię...

Przepis od Atinki:

Składniki na 12 muffinek:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 90 g masła
  • około 40 czereśni (po 3 na każdą muffinkę )
  • 5 łyżek likieru amaretto

W jednym naczyniu wymieszać mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia. W drugim jajka, maślankę, roztopione i przestudzone masło i amaretto. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć łyżkę ciasta, potem wcisnąć czereśnie i ponownie przykryć łyżką ciasta. W trakcie pieczenia z muffinek może wyciekać sok, dlatego polecam używać papilotek do pieczenia, bez nich muffinki mogą ciężko wychodzić z formy.

Piec w temperaturze 200ºC, około 25-30 minut. Studzić na kratce.

Smacznego:-)

Kategorie przepisów