Muffinki z czarną porzeczką i czekoladą
Ostatni miesiąc był jakby zawieszony gdzieś pomiędzy czasem i przestrzenią. Właściwie sama nie wiem czy wydarzyło się przez ten okres cokolwiek, co chciałabym zapamiętać. Nawet ciasta nie upiekłam żadnego. Na szczęście już zaczynamy wracać do codzienności i tylko słońce jakoś słabo grzeje, a wieczory bywają wietrzne i chłodne, jak gdyby była to już końcówka lata, a ja jeszcze nie zdążyłam nacieszyć się jego początkiem, o środku nie wspominając.
W zasadzie wczoraj też miało nie być ciasta. Miałam gotować, robić zdjęcia i malować ścianę na wymarzony kolor. Jednak gdy rodzinka zaczęła rozglądać się po kuchni w poszukiwaniu czegoś smacznego, zmieniłam zdanie. Ciasto potrzebne było na już.
A najszybszym sposobem na coś pysznego są muffinki. Nawet nie dlatego, że ciasto miesza się zaledwie chwilę, ale i pieką się krócej niż duża blacha ciasta, a i stygną znacznie szybciej. I tak powstały – szybkie muffinki, łączące w sobie coś dla miłośników letnich smaków i prawdziwych łasuchów i koneserów czekolady – pyszne i gotowe do podania na stół w 30 minut.Składniki:
(12 sztuk)
- 250g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 100ml oleju
- 150 ml mleka
- 85g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125g czarnych porzeczek
- 50g gorzkiej czekolady
Przygotowanie krok po kroku:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Przygotuj formę na muffinki i rozłóż we wgłębienia papilotki.
- Porzeczki oczyść z gałązek, a czekoladę posiekaj.
- Mleko z olejem, cukrem i jajkami zmiksuj lub ubij ręcznie za pomocą rózgi.
- W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a następnie dodaj do płynnych składników. Wymieszaj ręcznie za pomocą łopatki. Niezbyt długo, tylko do połączenia się składników.
- Dodaj porzeczki i czekoladę i ponownie, delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do foremek do 2/3 wysokości.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut.
- Ostudź, na następnie oprósz cukrem pudrem. Jeśli wolisz, muffinki możesz polukrować lub polać roztopioną czekoladą.
Smacznego!