Muffinki z czarną porzeczką i czekoladą

Ostatni miesiąc był jakby zawieszony gdzieś pomiędzy czasem i przestrzenią. Właściwie sama nie wiem czy wydarzyło się przez ten okres cokolwiek, co chciałabym zapamiętać. Nawet ciasta nie upiekłam żadnego. Na szczęście już zaczynamy wracać do codzienności i tylko słońce jakoś słabo grzeje, a wieczory bywają wietrzne i chłodne, jak gdyby była to już końcówka lata, a ja jeszcze nie zdążyłam nacieszyć się jego początkiem, o środku nie wspominając.

W zasadzie wczoraj też miało nie być ciasta. Miałam gotować, robić zdjęcia i malować ścianę na wymarzony kolor. Jednak gdy rodzinka zaczęła rozglądać się po kuchni w poszukiwaniu czegoś smacznego, zmieniłam zdanie. Ciasto potrzebne było na już.

A najszybszym sposobem na coś pysznego są muffinki. Nawet nie dlatego, że ciasto miesza się zaledwie chwilę, ale i pieką się krócej niż duża blacha ciasta, a i stygną znacznie szybciej. I tak powstały – szybkie muffinki, łączące w sobie coś dla miłośników letnich smaków i prawdziwych łasuchów i koneserów czekolady – pyszne i gotowe do podania na stół w 30 minut.

Zdjęcie - Muffinki z czarną porzeczką i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(12 sztuk)

  • 250g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 100ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 85g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g czarnych porzeczek
  • 50g gorzkiej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Przygotuj formę na muffinki i rozłóż we wgłębienia papilotki.
  • Porzeczki oczyść z gałązek, a czekoladę posiekaj.
  • Mleko z olejem, cukrem i jajkami zmiksuj lub ubij ręcznie za pomocą rózgi.
  • W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a następnie dodaj do płynnych składników. Wymieszaj ręcznie za pomocą łopatki. Niezbyt długo, tylko do połączenia się składników.
  • Dodaj porzeczki i czekoladę i ponownie, delikatnie wymieszaj.
  • Ciasto przełóż do foremek do 2/3 wysokości.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut.
  • Ostudź, na następnie oprósz cukrem pudrem. Jeśli wolisz, muffinki możesz polukrować lub polać roztopioną czekoladą.

Smacznego!

Zdjęcie - Muffinki z czarną porzeczką i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffinki z czarną porzeczką i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gulab jamun - indyjskie pączki w syropie
1

Gulab jamun - indyjskie pączki…

food² food²
Food Square

Muffiny imbirowe wg. Nigelli

Muffiny imbirowe wg. Nigelli

napiecyku napiecyku
napiecyku

Czekoladowe muffiny z kremem bananowym
1

Czekoladowe muffiny z kremem b…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Suflet  czekoladowy

Suflet czekoladowy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Eklerki
1

Eklerki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Chleb kasztanowy na niepogodę
1

Chleb kasztanowy na niepogodę

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Szarlotkowe rogaliki

Szarlotkowe rogaliki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rollsy z tortilli
3

Rollsy z tortilli

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Cynamonki z karmelem

Cynamonki z karmelem

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Wianuszki cynamonowe z bananem

Wianuszki cynamonowe z bananem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Makaron soba z sosem sezamowym

Makaron soba z sosem sezamowym

upl upl
Niebo w gębie