Muffinki kalafiorowe z nutą curry do obiadu (bez mąki).

Muffinki kalafiorowe z nutą curry do obiadu (bez mąki).

Zdjęcie - Muffinki kalafiorowe z nutą curry do obiadu (bez mąki). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam nadzieję, że wykorzystaliśmy już cały zapas pechowych zdarzeń na ten rok. Wszystko sypie się jak przez dziurawe sito, które nie przesiewa tego co powinno… Czas na nowe (sito), by wreszcie odetchnąć z ulgą. Mam nadzieję, że u Was jest zdecydowanie lepiej, a ja z ulgą przebudziłam się w poniedziałkowy poranek. Przez noc nabrałam dystansu na wszystko to, co wydarzyło się przez weekend i mam nadzieję, że uda nam się wszystko poukładać. Nie wdając się już w szczegóły mojego pecha, zajmijmy się tym, co sprawi znacznie większą przyjemność, czyli jedzeniem.

Proponuję dziś kalafiorowe muffinki/babeczki pachnące curry i koperkiem. Podałam je jako dodatek do tradycyjnego schabowego, ale pysznie sprawdzą się też samodzielnie, jako przystawka lub przekąska na pikniku. Są lekkie i pyszne, pewnie dzięki temu, że nie zawierają ani grama mąki.

Składniki na ok 12 sztuk:

  • 1 spory kalafior
  • 2 jajka
  • pęczek koperku
  • łyżeczka curry
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 szklanki startego, żółtego sera
  • sól/ pieprz

Przygotowanie:

  1. Kalafiora umyć i ugotować w osolonym wrzątku lub na parze na miękko, a następnie przestudzić.
  2. Kalafiora zmiksować z koperkiem, curry i żółtkami. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z kalafiorową masą.
  4. Foremki do muffinek natłuścić oliwą z oliwek – ja używam do tego celu pędzelka.
  5. Wypełnić foremki masą,  nie musi być zbyt dokładnie i gładko. Babeczki zbytnio nie urosną, a takie nierówności są urocze.
  6. Posypać startym drobno serem i wstawić d piekarnika.
  7. Piec w temp 180°C przez 30 minut.

Smacznego ?

Zdjęcie - Muffinki kalafiorowe z nutą curry do obiadu (bez mąki). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów