Muffinki jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
Stragany , targi , place i ogrody już pełne przepysznych , słodkich , soczystych śliwek!
Robię z nich ciasta ( ucierane i drożdżowe ) … Pleśniaka ze śliwkami … knedle …Waszą ulubioną Czekośliwkę … Zapiekanki z kaszy jaglanej …. a także muffinki!
Przepyszne!
Delikatne , niesamowicie mięciutkie , absolutnie nie za słodkie … wypełnione soczystymi śliwkami i pokryte obłędną, chrupiącą kruszonką!
Koniecznie musicie je spróbować!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 8 szt )
* mąka pszenna – 150 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* cukier – 3 czubate łyżki
* sól – 1 szczypta
* olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka
* cynamon – 1 łyżeczka
* duże jajko – 1 szt
* jogurt naturalny – 100 g
* olej – 60 ml
* śliwki – 200 g
KRUSZONKA:
* mąka – 50 g
* cukier puder – 1 czubata łyżka
* zimne masło – 30 g
( jeśli chcemy tak dużo jak u mnie to podwójmy porcję ;) )
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Piekarnik nagrzewamy do 180C
KRUSZONKA:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dodajemy zimne mało i ugniatamy w palcach do połączenia.
Chłodzimy w lodówce.
MUFFINKI:
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki , a w drugiej mokre.
Mokre wlewamy do suchych , a następnie dodajemy umyte , wypestkowane i pokrojone w kostkę śliwki.
Mieszamy tylko do połączenia składników.
Wymieszane ciasto wkładamy do foremek ( na pełno ) , a następnie w palcach rozkruszamy schłodzone ciasto na kruszonkę.
Pieczemy ok. 17-20min/ 180C.
UWAGA!
Muffinki po upieczeniu musza całkowicie wystygnąć!
Najlepiej to robić na kratce.
Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Smacznego!