Muffinki jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Sezon rabarbarowy już w pełni, a więc i u mnie nie może zabraknąć rabarbarowych słodkości!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne jogurtowe muffinki z rabarbarem i kruszonką.
Delikatne, wilgotne w środku, słodkie z delikatnym kwaskowatym posmakiem rabarbaru.
Świetne na drugie śniadanie albo słodką przekąskę do popołudniowej kawki!
Gorąco polecam!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 8-10 szt )
* mąka pszenna – 150 g
* jogurt grecki – 125 g
* olej – 50 g
* jajko – 1 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* sok z cytryny – 1 łyżka
* rabarbar – ok. 200 g
KRUSZONKA:
* mąka pszenna – 20 g
* masło – 15 g
* cukier puder – 15 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajko roztrzepujemy z jogurtem, olejem i sokiem z cytryny.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Wszystko rozem dokładnie miesamy i dodajemy drobno pokrojony rabarbar.
Napełniamy foremka na muffinki do ok. 3/4 wysokości i posypujemy kruszonką ( mieszamy mąkę z masłem i cukrem pudrem , rozdrabniamy w palcach ).
Pieczemy ok. 25 minut / 180C.
Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Smacznego!