Mrówkowiec

Mrówkowiec
Zdjęcie - Mrówkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mrówkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mrówkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • CIASTO:
  • kostka margaryny
  • 6 jaj
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • ¾ szkl. suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 1/5 kostki margaryny (50g)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g)
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
Przygotowanie

Margarynę ucieramy z cukrem, dodając kolejno po jednym jajku i porcji mąki. Do ostatniej porcji mąki dodajemy proszek do pieczenia, na końcu ucierania wlewamy olejek migdałowy i wsypujemy mak. 


Tortownicę o średnicy 26 cm obsypujemy mąką. 


Ciasto pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (170 stopni C) przez ok. 60 min. 

Studzimy. 


Przygotowujemy polewę: do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy margarynę i kawałki czekolady. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż wszystkie składniki rozpuszczą się a polewa będzie gładka i lśniąca. 


Ciepłą polewą polewamy wystudzone ciasto.

Kategorie przepisów