Mozaika z kokosowymi kulkami i śmietanową pianką
O zrobienie tego ciacha na swoje imieniny prosiła mnie Mamcia. Przepis przyniosła od cioci, ale przyznaję Wam , że nie do końca byłam do niego przekonana. No ale, ze Mama nie odpuszczała i tym razem nawet moje serniczki nie były w stanie jej skusić – zrobiłam!
Po rozkrojeniu moim oczom ukazało się kolorowe, uroczo wyglądające ciasto. Jak się okazało – smakowało równie obłędnie jak wyglądało!
Jenak mamuśka miała rację.
Koniecznie spróbujcie je zrobić!
Nie pożałujecie!
Ps. mimo, że wygląda skomplikowanie jest bardzo łatwe w przygotowaniu!
SKŁADNIKI:
( blacha 22 x 28 )
CIASTO:
* jajko – 6 szt
* mąka pszenna – 2 szkl
* masło – 250 g
* olej roślinny – 6 łyżek
* cukier -1,5 szkl
* kakao – 2 łyżki
* kisiel – 1 op
* mak – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
KULKI KOKOSOWE:
* żółtko – 1 szt
* 3 x mielony biały ser -200 g
* cukier puder – 3 łyżki
* wiórki kokosowe – 10 łyżek
* skrobia ziemniaczana – 1 łyżka
* kasza manna – 1 łyżka
* cukier waniliowy – 1 lyżka
* masło – 1 łyżka
PIANA ŚMIETANOWA:
* śmietana kremówka 36% – 200 ml
* ser mascarpone – 200 g
* cukier puder – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KULKI KOKOSOWE:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy na o. 10 minut do chłodzenia, następnie formujemy kulki i wkładamy do lodówki.
CIASTO:
Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po 1 żółtku.
Dolewamy olej, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy pianę z białek – wszystko razem dokładnie mieszamy.
Dzieli na 3 części, do jednego dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej mak.
Ciasto makowe wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ciastem z kisielem i ciastem kakaowym – każdą z warstw delikatnie rozsmarowujemy po całej blasze.
Do ciasta wkładamy kokosowe kulki, delikatnie wpychamy, pieczemy ok. 50 minut / 180C.
ŚMIETANOWA PIANA:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, miksujemy ponownie i wyciągamy na wystudzone ciasto.
Zajadamy!
Smacznego!