Mocno czekoladowe ciasto z orzechami

Mocno czekoladowe ciasto z orzechami

Każdy koneser gorzkiej czekolady i orzechów włoskich, powinien spróbować to czekoladowe ciasto. Ciasto rozpływa się w ustach, dobrze uzupełnia się z kawą i herbatą. Ten smakołyk w szczelnym opakowaniu, może być przechowywany nawet do dwóch tygodni. Najlepiej smakuje w następnych dniach po upieczeniu. Ciasto łatwe, nie kruszy się, znakomite do śniadaniówki dla dorosłych i dzieci. Polecam 🙂

Zdjęcie - Mocno czekoladowe ciasto z orzechami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na mocno czekoladowe ciasto z orzechami:

 

foremka 24 x 24cm

  • 90 g rozpuszczonego masła
  • 140 g cukru
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 3 duże jajka
  • 120 ml. wody
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 150 g orzechów włoskich
  • 70 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić mocno czekoladowe ciasto z orzechami?

Orzechy i czekoladę posiekaj nie za drobno.

Mąkę wymieszaj w miseczce z proszkiem do pieczenia i solą.

Rozpuszczone masło miksuj z cukrem i kakao, około 3-4 minuty.

Dalej ucierając, dodaj stopniowo po jednym jajku. Ucieraj na gładką masę, dodaj wodę.

Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, całość połącz szpatułką. Na końcu dodaj czekoladę i orzechy, pomieszaj.

Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj powierzchnię.

Ciasto daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 40 minut, piecz do suchego patyczka. Schłodzone ciasto pokrój na kwadraty, przechowuj w zamkniętym pojemniku. Ciasto najlepiej smakuje w następnych dniach po upieczeniu 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Mocno czekoladowe ciasto z orzechami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja –> Zobacz tutaj 

Kategorie przepisów