Mocno czekoladowe ciasto z orzechami

Każdy koneser gorzkiej czekolady i orzechów włoskich, powinien spróbować to czekoladowe ciasto. Ciasto rozpływa się w ustach, dobrze uzupełnia się z kawą i herbatą. Ten smakołyk w szczelnym opakowaniu, może być przechowywany nawet do dwóch tygodni. Najlepiej smakuje w następnych dniach po upieczeniu. Ciasto łatwe, nie kruszy się, znakomite do śniadaniówki dla dorosłych i dzieci. Polecam 🙂
Składniki na mocno czekoladowe ciasto z orzechami:
foremka 24 x 24cm
- 90 g rozpuszczonego masła
- 140 g cukru
- 2 pełne łyżki kakao
- 3 duże jajka
- 120 ml. wody
- 190 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- 150 g orzechów włoskich
- 70 g gorzkiej czekolady
Jak zrobić mocno czekoladowe ciasto z orzechami?
Orzechy i czekoladę posiekaj nie za drobno.
Mąkę wymieszaj w miseczce z proszkiem do pieczenia i solą.
Rozpuszczone masło miksuj z cukrem i kakao, około 3-4 minuty.
Dalej ucierając, dodaj stopniowo po jednym jajku. Ucieraj na gładką masę, dodaj wodę.
Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, całość połącz szpatułką. Na końcu dodaj czekoladę i orzechy, pomieszaj.
Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj powierzchnię.
Ciasto daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 40 minut, piecz do suchego patyczka. Schłodzone ciasto pokrój na kwadraty, przechowuj w zamkniętym pojemniku. Ciasto najlepiej smakuje w następnych dniach po upieczeniu 🙂
Smacznego 🙂
Inspiracja –> Zobacz tutaj