Młoda kapusta zapiekana w beszamelu

Młoda kapusta zapiekana w beszamelu

Ach ta młoda kapusta! Jak tylko pojawia się w sprzedaży przyrządzam ją na wszystkie możliwe sposoby. Zawsze na pierwszy ogień idzie bigos z młodej kapusty, który uwielbiam a później robię surówki, no i wiadomo – kapuśniak z młodej kapusty ? Tym razem proponuję ją w trochę innej odsłonie, jednak wciąż przepysznej, jako dodatku do dań głównych. Delikatna, rozpływająca się w ustach młoda kapusta, zapieczona z boczkiem i grzybami pod grubą warstwą beszamelu z serem – ekstra! Jest świetna też zwyczajnie z chlebem, zapraszam:)

Zdjęcie - Młoda kapusta zapiekana w beszamelu / Young cabbage baked with bechamel sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiele osób boi się przygotowywać sos beszamelowy, moim zdaniem bezpodstawnie gdyż jest całkiem łatwy w przygotowaniu. Jeżeli jesteś dumnym właścicielem Tefal Cuisine Companion, to on wykona go za Ciebie ? Poniżej przedstawiam wersję klasyczną i na TCC.

Zdjęcie - Młoda kapusta zapiekana w beszamelu / Young cabbage baked with bechamel sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Młoda kapusta zapiekana w beszamelu

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty, oczyszczona i pokrojona w ósemki
  • 150 g boczku pokrojonego w kostkę lub innej wędliny
  • 150 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • posiekana zielenina do podania

Składniki na sos beszamelowy:

  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • 100 g startego sera żółtego
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu umieść kapustę, zalej wodą tak by ją przykrywała i dobrze posól. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 5 minut, odcedź i ułóż w większym naczyniu do zapiekania.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj masło i wrzuć pieczarki wraz z boczkiem. Podsmaż do zarumienienia, mieszając od czasu do czasu, zdejmij z ognia i odstaw.
  3. W mniejszym rondelku rozpuść na średnim ogniu masło i wsyp mąkę. Smaż ją mieszając aż lekko zbrązowieje.
  4. Cały czas mieszając rózgą wlewaj powoli mleko, aż powstanie gęsty sos, przez około 10 minut. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia i wmieszaj ser do jego rozpuszczenia. Jeżeli jesteś szczęśliwym właścicielem TCC umieść w misie z nałożoną trzepaczką mleko i mąkę wymieszaj przy prędkości 7 przez 1 minutę. Następnie dodaj masło i ser i włącz program sauce na 8 minut przy prędkości 4 i temperaturze 90 oC. Po sygnale dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotowe!
  5. Posyp przygotowaną kapustę pieczarkami z boczkiem, na nie wyłóż sos beszamelowy i wstaw do nagrzanego do 200 oC na 20 minut.
  6.  Podawaj kapustę najlepiej natychmiast posypaną ulubioną zieleniną z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

Zdjęcie - Młoda kapusta zapiekana w beszamelu / Young cabbage baked with bechamel sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Young cabbage baked with bechamel sauce

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 1 head of young cabbage, cleaned and cut into eights
  • 150 g of bacon cut into cubes or substitute with sausage
  • 150 g mushrooms, sliced
  • 1 tablespoon of butter
  • salt and pepper
  • chopped herbs to serve

Ingredients for the sauce:

  • 1 1/2 cups of milk
  • 1 tablespoon of butter
  • 1 1/2 tablespoons of flour
  • 100 g of cheese, grated
  • salt, pepper and nutmeg to taste

Preparation:

  1. In a large pot, place the cabbage, add water to cover the cabbage and add a tablespoon of salt. Bring to the boil, and simmer for 5 minutes, strain and transfer to a large casserole dish.
  2. Heat the pan on medium heat, add the butter, mushrooms and bacon. Cook, stirring occasionally until browned and set aside.
  3. Melt the butter in a heavy based saucepan and add the flour. Cook out the flour for a few minutes over low heat, stirring, until lightly browned.
  4. Slowly add the milk, mixing with whisk, until thickened, about 10 minutes. Add the nutmeg and season with salt and pepper to taste. Remove from heat and stir in the cheese, mix until dissolved. If you are the lucky owner of TCC, place milk and flour in a bowl fitted with whsking attachment, and stir with speed 7 for 1 minute. Next add butter and cheese and launch sauce mode for 8 minutes, speed 4 and 90 °C. After the beep season with salt, pepper and nutmeg.
  5. Sprinkle prepared cabbage with mushroom mixture, pour over the sauce and place into preheated to 200 oC oven for 20 minutes.
  6. Serve immediately sprinkled with your favorite herbs.

Enjoy!

Zdjęcie - Młoda kapusta zapiekana w beszamelu / Young cabbage baked with bechamel sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów