Mleczny koktajl z kiwi, rukolą, bananem i nasionami chia
Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego dbając o siebie i aby utrzymać dobry stan zdrowia nie zapominajmy nigdy o tym. Zrównoważona pożywna dieta bogata w te składniki i aktywność fizyczna to priorytet dobrego samopoczucia.
Dzisiejsza moja propozycja może być pomysłem na gęsty pudding lub koktajl, w zależności od ilości użytego mleka. Decyzja należy do Was. To tylko inspiracja, a dodatki można komponować wg własnych upodobań smakowych:-)
Składniki:
- 1 szklanka mleka 2 % tł. (można więcej, jeśli wolimy rzadszy),
- 2 kiwi,
- 1 banan,
- 2 garstki rukoli,
- 1 łyżka nasion chia.
Przygotowanie:
Nasiona zalać zimnym mlekiem i odstawić na minimum 2 h ( u mnie stały całą noc w lodówce). Zmiksować z pozostałymi składnikami.