Mleczny chleb żytni na zakwasie
Chleby żytnie na zakwasie z natury są w smaku trochę kwaskowate, dlatego lubię je załagodzić np. dodatkiem twarogu albo mleka. Tym razem zachęcam do spróbowania przepisu na mleczny chleb żytni na zakwasie!
Czas całkowity: 4 godz 37 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 37 min
Składniki :
- sól - 1,5 łyżeczki
- aktywnego zakwasu żytniego - 200 g
- mąki żytniej typ 720 - 500 g
- letniego mleka - 300 ml
- maku (do posypania z wierzchu) - 1 łyżka
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, sól i wlewamy stopniowo mleko. Wyrabiamy do połączenia składników. Ciasto będzie dosyć plastyczne i klejące się do rąk. Warto zmoczyć dłonie wodą.
2. Formę keksówkę wykładamy pergaminem lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do środka, wierzch wyrównujemy zmoczoną wodą dłonią lub łyżką. Posypujemy makiem i przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
3. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Chleb pieczemy 10 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i 210 stopni. Chleb dopiekamy 27 minut. Upieczony bochenek wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.