Mleczny chleb na zakwasie z sezamem
Lubię dodawać do ciasta chlebowego nabiał, dzięki temu miąższ wypieków wychodzi niesamowicie delikatny. Próbowałam już z twarogiem, jogurtem, serkiem wiejskim, kefirem, a tak naprawdę równie dobrze się tu sprawdza także zwykłe mleko. Wystarczy je krótko podgrzać, aby było odpowiednio letnie i dodać do suchych składników zamiast wody.
Mój pszenny bochenek na żytnim zakwasie wzbogaciłam dodatkowo o sezam. Wyszło smakowicie ?
Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- sól - 1,5 łyżeczki
- aktywnego zakwasu żytniego - 180 g
- letniego mleka - 350 ml
- mąki pszennej typ 650 - 400 g
- mąki pszennej pełnoziarnistej - 200 g
- sezam - 50 g
Potrzebne narzędzia:
- koszyk do wyrastania chleba
- ściereczka
- waga kuchenna
- nożyk
Przepis:
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sezam, sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż osiągnie elastyczną kulę.
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek, który z wierzchu posypujemy sezamem.
4. Ciasto przekładamy do wiklinowego koszyka (posypanego sezamem i oprószonego mąką) złączeniem ku górze. Zostawiamy pod przykryciem na 2 h.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto można dodatkowo naciąć według fantazji. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut. następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy chleb 30 minut. Upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce.