Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym.
Po wakacjach pozostały miłe wspomnienia, opalenizna, zdjęcia i pamiątki. Nasze małe i duże dzieci wróciły do swoich szkolnych klas lub rozpoczęły naukę w nowych szkołach. Czekają na nie nowe wyzwania, nowe przyjaźnie, intensywne zajęcia, oceny opisowe, sprawdziany i wiele innych przyjemnych lub stresujących sytuacji. Jako rodzice możemy się z nimi cieszyć sukcesami, wspierać w trudnych chwilach i dołożyć wszelkich starań by dotrwały do kolejnych wakacji w jak najlepszej formie :)
By tak się stało powinniśmy stosować bezterminowo dietę zbilansowaną, dostosowaną do pór roku, której celem jest jak najlepsze wykorzystanie produktów sezonowych. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są cennym źródłem składników odżywczych, białka, soli mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju młodych organizmów. Wystarczy wprowadzić do codziennej diety kilka porcji mleka lub jego przetworów (serów, jogurtów, kefirów...), żeby w prosty sposób zadbać m.in. o ich zdrowe zęby, kości i mięśnie; wspomóc pracę układu odpornościowego, nerwowego i krwionośnego oraz wpłynąć na poprawę samopoczucia. Zdrowe dzieci z większą ochotą chodzą do szkoły i zdobywają nowe doświadczenia, nie opuszczają zajęć lekcyjnych z powodu chorób, z większą skutecznością przyswajają wiedzę i budują wiara w siebie.
Prostym sposobem za zachęcenie dzieci do jedzenia zdrowych posiłków jest zaproszenie ich do wspólnego gotowania i pozwolenie im na decydowanie o doborze składników ich diety, z odpowiednio dobranych grup produktów. Przykładem takiej potrawy są pieczone pierogi z ciasta drożdżowego orkiszowego nadziane serem, które zaledwie w ciągu kilku minut można odgrzać i podać dzieciom na śniadanie lub zapakować do szkoły, bo na zimno również smakują znakomicie. Dodatki do sera mogą być różne, słodkie lub wytrawne, tu jedynym ograniczeniem jest nasza (lub naszych dzieci) wyobraźnia. Pierożki podajemy z sosem jogurtowym z dodatkiem ziół i/lub przypraw. Do wytrawnego sosu można dodać ząbek czosnku, kolendrę, curry lub inne zioła, które lubią dzieci, a do słodkiego miętę, cynamon, kardamon, miód, syrop klonowy, pokruszone orzechy lub migdały.
Pierożki można przygotować dzień wcześniej, ich lepienie to świetna okazją do dobrej zabawy, wspólnego spędzenia czasu i nauki gotowania z wykożystaniem zdrowych składników - czym skorupka za młodu nasiąknie... :)
Dziś proponujemy pyszne pieczone pierożki z mąki orkiszowej nadziane serem twarogowym i mascarpone z dodatkie wędzonego łososie, duszonej dyni i świeżych ziół, podane z sosem jogurtowym z kolendrą.
Smacznego :)
Czas przygotowania: 90 minut Porcje: 20 pierożków
Składniki: Ciasto
Farsz
Przygotowanie:
Ciasto
Farsz
Sos jogurtowo-ziołowy
Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o.
By tak się stało powinniśmy stosować bezterminowo dietę zbilansowaną, dostosowaną do pór roku, której celem jest jak najlepsze wykorzystanie produktów sezonowych. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są cennym źródłem składników odżywczych, białka, soli mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju młodych organizmów. Wystarczy wprowadzić do codziennej diety kilka porcji mleka lub jego przetworów (serów, jogurtów, kefirów...), żeby w prosty sposób zadbać m.in. o ich zdrowe zęby, kości i mięśnie; wspomóc pracę układu odpornościowego, nerwowego i krwionośnego oraz wpłynąć na poprawę samopoczucia. Zdrowe dzieci z większą ochotą chodzą do szkoły i zdobywają nowe doświadczenia, nie opuszczają zajęć lekcyjnych z powodu chorób, z większą skutecznością przyswajają wiedzę i budują wiara w siebie.
Prostym sposobem za zachęcenie dzieci do jedzenia zdrowych posiłków jest zaproszenie ich do wspólnego gotowania i pozwolenie im na decydowanie o doborze składników ich diety, z odpowiednio dobranych grup produktów. Przykładem takiej potrawy są pieczone pierogi z ciasta drożdżowego orkiszowego nadziane serem, które zaledwie w ciągu kilku minut można odgrzać i podać dzieciom na śniadanie lub zapakować do szkoły, bo na zimno również smakują znakomicie. Dodatki do sera mogą być różne, słodkie lub wytrawne, tu jedynym ograniczeniem jest nasza (lub naszych dzieci) wyobraźnia. Pierożki podajemy z sosem jogurtowym z dodatkiem ziół i/lub przypraw. Do wytrawnego sosu można dodać ząbek czosnku, kolendrę, curry lub inne zioła, które lubią dzieci, a do słodkiego miętę, cynamon, kardamon, miód, syrop klonowy, pokruszone orzechy lub migdały.
Pierożki można przygotować dzień wcześniej, ich lepienie to świetna okazją do dobrej zabawy, wspólnego spędzenia czasu i nauki gotowania z wykożystaniem zdrowych składników - czym skorupka za młodu nasiąknie... :)
Dziś proponujemy pyszne pieczone pierożki z mąki orkiszowej nadziane serem twarogowym i mascarpone z dodatkie wędzonego łososie, duszonej dyni i świeżych ziół, podane z sosem jogurtowym z kolendrą.
Smacznego :)
Czas przygotowania: 90 minut Porcje: 20 pierożków
Składniki: Ciasto
- 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 lub mąki pszennej,
- 250 ml wody,
- 80 ml oliwy lub oleju,
- 20 g drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cukru.
Farsz
- 250 g twarogu półtłustego,
- 50 g serka mascarpone,
- 150 g dyni (polecam Hokkaido),
- 100 g wędzonego łososia,
- 2 duże pomidory,
- sok z połowy cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- 1 łyżka posiekanej bazylii,
- 1 łyżka posiekanego oregano,
- 1 łyżka posiekanej macieżanki lub tymianku,
- łyżka masła klarowanego lub oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
- 400 ml gęstego jogurtu,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce,
- 2 łyżki posiekanej kolendry lub mięty,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ciasto
- Drożdże i cukier rozrobić w letniej wodzie, dodać sól i oliwę, wymieszać, dodać do mąki i wyrobić ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę). Uformować kulę, przełożyć do miski, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na placek gr. ok. 3 mm. Z ciasta wyciąć koła lub kwadraty, napełnić farszem i dokładnie zlepić boki. Pierogi przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Podawać na ciepło lub zimno.
Farsz
- Dynię pokroić w drobną kostkę (5 mm) razem ze skórą jeśli używacie Hokkaido, jeśli jest to inna odmiana wcześniej obrać skórę.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć całe gniazda nasienne (wykorzystać tylko zwarty miąższ), pokroić w kostkę. Łososia pokroić w małe kawałki, czosnek drobno posiekać.
- Dynię podsmażyć na maśle przez 5 minut, skropić sokiem z cytryny, dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem, smażyć dalej minutę, zdjąć z patelni, przestudzić.
- Sery wymieszać z łososiem, pomidorami, dynią, czosnkiem niedźwiedzim i posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem.
Sos jogurtowo-ziołowy
- Wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku, podać z pierożkami.
Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o.