Mleczna zupa z dyni z zacierkami
.
Ponieważ wszyscy zajmują się ostatnio produkcją wszelkiego rodzaju zup z dyni .... To ja też :D
Najzwyklejsza zupa mleczna z dynią i zacierkami, na która przepis znalazłam w "Kuchni polskiej".
Jedynym udziwnieniem było zastąpienie cukru miodem, rezygnacja z olejku migdałowego, ale za to dodanie do dyni kawałka imbiru.
40 dag dyni
1 l mleka
1/4 l wody
10 dag mąki
cukier, sól, olejek migdałowy
Dynię obrać, usunąć nasiona, opłukać i pokroić na kawałki.
Dynię zalać niewielką ilością wody i przetrzeć przez sito.
Mąkę posolić , dodać wodę, zagnieść twarde ciasto.
Ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub posiekać nożem na kluseczki.
Można też w ramach kojenia nerwów (zamiast szydełkowania) zrobić małe kluseczki palcami. :D
Zacierki ugotować w mleku.
Do zacierki z mlekiem dodać dynię, wymieszać i przyprawić cukrem i solą.
Gęstość zupy można "regulować" według uznania ilością mleka.
.