Mizeria ze śmietaną, wypróbowany przepis i składniki
Mizeria ze śmietaną.
Mizeria ze śmietaną
Mizeria ze śmietaną to pyszna sałatka z ogórków do obiadu. Jest kremowa, chrupiąca, orzeźwiająca i bardzo łatwa do zrobienia. Wystarczy włożyć do miseczki pokrojone ogórki, posiekaną cebulę i wymieszać wszystko ze śmietaną. Na koniec doprawić całość solą, mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zamiast cebulki można dodać posiekany szczypiorek oraz koperek. Mizeria to świetny dodatek do każdego posiłku.
Mizeria ze śmietaną.
Mizeria składniki
Oto czego potrzebujesz, aby przygotować mizerię
- ogórki: można użyć mniejszych ogórków gruntowych albo długich ogórków sałatkowych
- cebula: to opcjonalny składnik mizerii. Nie każdy lubi dodatek cebuli do sałatek. Można zastąpić ją posiekanym szczypiorkiem
- sok z cytryny lub ocet z białego wina: dodają odrobinę kwasowości do mizerii
- kwaśna, gęsta śmietana: jest absolutnie najlepsza do mizerii. Można jednak zastąpić ją gęstym jogurtem greckim labo jogurtem naturalnym
- koperek: jest pysznym dodatkiem do mizerii, ale nie obowiązkowym. Można użyć świeżego lub mrożonego - suszonego nie polecam
- sól i mielony pieprz
Jeśli mamy młode i świeże ogórki, które mają cienką skórkę, nie musimy ich obierać. Ogórki można posiekać bardzo cienko lub na średnio grube plasterki. Przed wymieszaniem ze śmietaną ogórki można odrobinę nasolić, puszczą wodę, którą należy odlać.
Oto składniki i przyprawy na mizerię:
- 2-3 długie ogórki sałatkowe, pokrojone w plasterki
- około 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 niewielka posiekana cebula sałatkowa, koperek lub posiekany szczypiorek
- sól, mielony pieprz i sok z cytryny do smaku
Przepis na mizerię:
Krok 1.
- Obrane i pokrojone w plasterki ogórki włożyć do miski, oprószyć solą i lekko przemieszać - odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać nadmiar wody.
- Do ogórków dodać posiekaną cebulkę, koperek lub szczypiorek.
- Śmietanę doprawić odrobiną soli i mielonym pieprzem, wymieszać i dodać do ogórków. Wszystko razem lekko przemieszać i ewentualnie doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Mam nadzieję, że przepis na mizerię ze śmietaną spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Mizeria ze śmietaną.
Mizeria ze śmietaną powinna być podawana zaraz po przygotowaniu.
Miłego gotowania!