Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Mówią, że w marcu jak w garncu i jest w tym trochę prawdy, bo jeszcze w zeszłym tygodniu mogliśmy poczuć w powietrzu wiosnę i nacieszyć się słońcem, a już w tym mróz daje się we znaki. Dlatego chwilowo doceniam możliwość pozostania w domu i czekam, aż już bezpiecznie będzie można cieszyć się piękną pogodą. Dzisiejszy przepis nawiązuje do tej jeszcze niezdecydowanej aury, kiedy z jednej strony można już podziwiać pąki kwiatów na drzewach, a z drugiej trzeba się jeszcze trochę od środka rozgrzać. W takich chwilach ramen sprawdza się znakomicie! Ostatnio podzieliłem się z Wami przepisem na wolno gotowany wywar na bazie bulionu dashi z dodatkiem czarnego czosnku, dzisiaj zaś mam dla Was wersję, którą można przygotować z łatwiej dostępnych składników i to w pół godziny. Oto szybki miso ramen z boczniakami i tofu, który nie tylko ekspresowo się gotuje, ale i wyśmienicie smakuje. 😉

Bardzo często, gdy nachodzi mnie ochota na ramen, biorę kostkę ekologicznego bulionu z warzyw lub saszetkę bulionu dashi w proszku i rozprowadzam go w wodzie wraz z pastą miso oraz sosem sojowym. Do tego dodaję pokrojony w słupki imbir oraz czosnek i w sumie gotowe. Oczywiście, jeżeli macie na stanie płatki katsuobushi i glony kombu, to możecie przygotować zupę w sposób tradycyjny (jak opisałem to w tym przepisie) i ugotować bulion dashi, ale tym razem zależy nam na czasie. Do zupy wystarczy wybrać ulubione dodatki i można cieszyć się miską gorącego ramenu już w kilka chwil. Ja zwykle celuję w świeże warzywa, pieczarki lub boczniaki, jajko na półtwardo oraz wędzone tofu, chociaż oryginalny przepis zaleca raczej silken tofu. W tym przepisie na szybki miso ramen pokusiłem się również o seler naciowy i koper włoski, które wzbogacają smak bulionu oraz o zielony akcent w postaci kapusty pak choi i rzodkiewkę, która dodaje element chrupkości oraz trochę wiosennego charakteru. Do zupy zdarza mi się również wrzucić pokrojoną w słupki marchewkę, mrożony zielony groszek, czy fasolę edamame. To wszystko zależy od zapasów w danym momencie. 😉 Należy również nie zapominać o makaronie. Zwykłe ramen noodles (także w wersji instant) ze sklepu z azjatycką żywnością będą najlepszym wyborem. Gotowy miso ramen wystarczy na koniec posypać jeszcze szczypiorkiem oraz prażonym sezamem i można się zabrać za pałaszowanie. Smacznego! 😉

Zdjęcie - Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Szybki miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu Łukasz Mówią, że w marcu jak w garncu i jest w tym trochę prawdy, bo jeszcze w zeszłym tygodniu mogliśmy poczuć w powietrzu… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska


Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 20 minut 20 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 1 l wody
  • 1 kostka ekologicznego bulionu z warzyw lub saszetka bulionu dashi*
  • 250 g boczniaków
  • 200 g makaronu do ramenu (ramen noodles)
  • 200 g tofu (najlepiej wędzonego)
  • 1 kapusta pak choi
  • 1 koper włoski
  • 1 laska selera naciowego
  • 4 łyżeczki pasty miso
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 5 cm kłącza imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 jajka

PRZYGOTOWANIE

  1. Bulion w kostce lub proszku rozprowadź w gorącej wodzie.
  2. Do gorącego bulionu dodaj pastę miso, pokrojony w słupki imbir oraz czosnek i wlej sos sojowy. Gotuj 5 minut i kolejno wrzuć pokrojony seler naciowy, koper włoski oraz boczniaki. Gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
  3. W tym czasie ugotuj makaron oraz jajka na półtwardo (przez około 5 minut). Tofu pokrój w kostkę, a rzodkiewkę w plastry.
  4. Do bulionu wrzuć kapustę pak choi i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
  5. Makaron przełóż do miseczek. Ułóż pokrojone plastry rzodkiewek, tofu, przekrojone połówki jajek oraz ugotowane: koper włoski, boczniaki i kapustę pak choi.
  6. Wlej gorący ramen i posyp zupę prażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

UWAGI

*Bulion dashi nie jest wegetariański, dlatego w wersji bezmięsnej polecam bulion warzywny.

Przepisy z tych kategorii

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Kapuśniak z soczewicą
2

Kapuśniak z soczewicą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pomidorowa z makaronem

Pomidorowa z makaronem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa serowa z brokułem, marchewką i ziemniakami
3

Zupa serowa z brokułem, marche…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem
1

Pomidorowa z kaszą i szczypior…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa z rukoli
2

Zupa z rukoli

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

A’la Strogonow
1

A’la Strogonow

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziemniaczana zapiekanka z jajkami i pieczarkami

Ziemniaczana zapiekanka z jajk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotlety w panierce grzybowo-serowej

Kotlety w panierce grzybowo-se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Orkiszowy chleb grzybowy
1

Orkiszowy chleb grzybowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kotlety z ziemniaków i boczniaków
2

Kotlety z ziemniaków i bocznia…

figmara figmara
figowe smaki

Kulebiak z kapustą kiszoną, grzybami i wędzonymi śliwkami
1

Kulebiak z kapustą kiszoną, gr…

food² food²
Food Square