Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu
Mówią, że w marcu jak w garncu i jest w tym trochę prawdy, bo jeszcze w zeszłym tygodniu mogliśmy poczuć w powietrzu wiosnę i nacieszyć się słońcem, a już w tym mróz daje się we znaki. Dlatego chwilowo doceniam możliwość pozostania w domu i czekam, aż już bezpiecznie będzie można cieszyć się piękną pogodą. Dzisiejszy przepis nawiązuje do tej jeszcze niezdecydowanej aury, kiedy z jednej strony można już podziwiać pąki kwiatów na drzewach, a z drugiej trzeba się jeszcze trochę od środka rozgrzać. W takich chwilach ramen sprawdza się znakomicie! Ostatnio podzieliłem się z Wami przepisem na wolno gotowany wywar na bazie bulionu dashi z dodatkiem czarnego czosnku, dzisiaj zaś mam dla Was wersję, którą można przygotować z łatwiej dostępnych składników i to w pół godziny. Oto szybki miso ramen z boczniakami i tofu, który nie tylko ekspresowo się gotuje, ale i wyśmienicie smakuje. ?
Bardzo często, gdy nachodzi mnie ochota na ramen, biorę kostkę ekologicznego bulionu z warzyw lub saszetkę bulionu dashi w proszku i rozprowadzam go w wodzie wraz z pastą miso oraz sosem sojowym. Do tego dodaję pokrojony w słupki imbir oraz czosnek i w sumie gotowe. Oczywiście, jeżeli macie na stanie płatki katsuobushi i glony kombu, to możecie przygotować zupę w sposób tradycyjny (jak opisałem to w tym przepisie) i ugotować bulion dashi, ale tym razem zależy nam na czasie. Do zupy wystarczy wybrać ulubione dodatki i można cieszyć się miską gorącego ramenu już w kilka chwil. Ja zwykle celuję w świeże warzywa, pieczarki lub boczniaki, jajko na półtwardo oraz wędzone tofu, chociaż oryginalny przepis zaleca raczej silken tofu. W tym przepisie na szybki miso ramen pokusiłem się również o seler naciowy i koper włoski, które wzbogacają smak bulionu oraz o zielony akcent w postaci kapusty pak choi i rzodkiewkę, która dodaje element chrupkości oraz trochę wiosennego charakteru. Do zupy zdarza mi się również wrzucić pokrojoną w słupki marchewkę, mrożony zielony groszek, czy fasolę edamame. To wszystko zależy od zapasów w danym momencie. ? Należy również nie zapominać o makaronie. Zwykłe ramen noodles (także w wersji instant) ze sklepu z azjatycką żywnością będą najlepszym wyborem. Gotowy miso ramen wystarczy na koniec posypać jeszcze szczypiorkiem oraz prażonym sezamem i można się zabrać za pałaszowanie. Smacznego! ?
Szybki miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu Łukasz Mówią, że w marcu jak w garncu i jest w tym trochę prawdy, bo jeszcze w zeszłym tygodniu mogliśmy poczuć w powietrzu… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 20 minut 20 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
- 1 l wody
- 1 kostka ekologicznego bulionu z warzyw lub saszetka bulionu dashi*
- 250 g boczniaków
- 200 g makaronu do ramenu (ramen noodles)
- 200 g tofu (najlepiej wędzonego)
- 1 kapusta pak choi
- 1 koper włoski
- 1 laska selera naciowego
- 4 łyżeczki pasty miso
- 4 łyżki sosu sojowego
- 5 cm kłącza imbiru
- 2 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- pęczek rzodkiewki
- 1 łyżka sezamu
- 2 jajka
PRZYGOTOWANIE
- Bulion w kostce lub proszku rozprowadź w gorącej wodzie.
- Do gorącego bulionu dodaj pastę miso, pokrojony w słupki imbir oraz czosnek i wlej sos sojowy. Gotuj 5 minut i kolejno wrzuć pokrojony seler naciowy, koper włoski oraz boczniaki. Gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
- W tym czasie ugotuj makaron oraz jajka na półtwardo (przez około 5 minut). Tofu pokrój w kostkę, a rzodkiewkę w plastry.
- Do bulionu wrzuć kapustę pak choi i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
- Makaron przełóż do miseczek. Ułóż pokrojone plastry rzodkiewek, tofu, przekrojone połówki jajek oraz ugotowane: koper włoski, boczniaki i kapustę pak choi.
- Wlej gorący ramen i posyp zupę prażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
UWAGI
*Bulion dashi nie jest wegetariański, dlatego w wersji bezmięsnej polecam bulion warzywny.