Miso puree ziemniaczane z karmelizowaną brukselką
tralal
Miso puree ziemniaczane z karmelizowaną brukselką
- 500 g ziemniaków (polecam ziemniaki typ C, mają dużo skrobi i są klejące)
- 120 ml śmietanki kremówki 30% lub śmietanki kokosowej
- łyżeczka pasty miso
- 2 łyżki masła
Brukselka:
- 250 g brukselki
- 2 szalotki lub mała cebula
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- 3 łyżki masła
- 100 ml wody, w której gotowały się ziemniaki (lub wrzątku)
- czubata łyżka miso
- łyżeczka syropu kukurydzianego lub miodu
- łyżeczka octy ryżowego lub soku z limonki
- łyżeczka sezamu
- łyżka sezamu
Dodatki:
- prażony sezam
- szczypiorek
Puree:
- Ziemniaki obieramy kroimy w grubą kostkę podobnej wielkości, wrzucamy do zimnej wody, dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Odcedzamy je z wody, stawiamy garnek na małym ogniu i podgrzewamy 2 minuty, aby je odparować. Ugniatamy tłuczkiem, przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sitko do uzyskania gładkiego puree.
- W rondlu podgrzewamy z pastą miso i masłem. Wlewamy stopniowo do puree ziemniaczanego i delikatnie ucieramy szpatułką, aż uzyskamy odpowiednio kremowe puree.
Brukselka:
- Brukselkę obieramy z zewnętrznych listków. Kroimy ją na pół lub na ćwiartki (zależnie od wielkości i podobania).
- Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy chilli i posiekaną szalotkę. Podsmażamy 5 minut, następnie wlewamy ok. 50 ml wody, w której gotowały się ziemniaki i dusimy brukselkę przez kolejnych 5 minut.
- Dodajemy pastę miso, syrop kukurydziany, ocet ryżowy, olej sezamowy. Wlewamy kolejne 50 ml wody, w której gotowały się ziemniaki. Wrzucamy sezam, karmelizujemy jeszcze 5 minut.
- Brukselkę serwujemy na puree ziemniaczanym, z prażonym sezamem i szczypiorkiem.