Miso chocolate chip cookies – ciasteczka z pastą miso i czekoladą

Miso chocolate chip cookies – ciasteczka z pastą miso i czekoladą

Po raz pierwszy brown butter miso chocolate chip cookies spróbowałem w duńsko-japońskiej piekarni Andersen Bakery w Kopenhadze. Tak bardzo mi posmakowały, że od tego czasu śniły mi się po nocach. 😉 Połączenie palonego masła, słonej japońskiej pasty miso z fermentowanej soi, czekolady oraz sezamu jest obezwładniająco pyszne. Zdecydowanie nie można przejść obok nich obojętnie. Ciasteczka z pastą miso i czekoladą to jest taka bomba smakowa, że mogę śmiało powiedzieć, że są to najlepsze ciacha, jakie kiedykolwiek wymyślono. Jeśli kochacie słynne chocolate chip cookies to jestem wręcz przekonany, że taki oryginalny twist Wam również posmakuje. Są mocno maślane, bardzo słodkie, a dodatek miso świetnie przełamuje te smaki.

Przygotowanie tych ciastek jest równie proste, jak ich jedzenie. 😉 Wystarczy rozpocząć od palonego masła, czyli powoli podgrzewać masło, aż nabierze złotego koloru, a na dnie pojawi się delikatnie brązowy osad. Najłatwiej poznać, kiedy jest gotowe, po charakterystycznym orzechowym aromacie. Po wystudzeniu masła łączymy je z mąką, cukrem proszkiem do pieczenia, jajkiem oraz pastą miso. Następnie dodajemy czekoladowe dropsy lub po prostu posiekaną czekoladę, formujemy ciasteczka i posypujemy je czarnym oraz białym sezamem. Ciasto przed pieczeniem warto chwilę schłodzić, aby ciastka były bardziej kształtne.

Najważniejszym składnikiem w miso chocolate chip cookies jest oczywiście japońska pasta z fermentowanej soi. Najlepiej wykorzystać tu shiromiso dobrej jakości. Shinshu oraz akamiso również się nadadzą, ale ze względu na ich intensywniejszy smak myślę, że będzie trzeba zredukować nieznacznie ilość. Nie zalecam do tego przepisu jednak czarnej hatho. Polecam tutaj marki Hikari, Shirakiku lub Hanamaruki, z których najczęściej korzystam. Możecie oczywiście również użyć innej, ale zwróćcie uwagę na skład. Powinny zawierać wyłącznie soję, ryż lub jęczmień, wodę, sól oraz drożdże koji. Nic więcej; bo w sklepach można spotkać wiele podróbek z długim składem, który z prawdziwą pastą miso niewiele ma wspólnego.

To tyle rad z mojej strony. Wypróbujcie ten przepis na miso chocolate chip cookies, czyli ciasteczka z pastą miso i czekoladą, a na pewno nie pożałujecie. Z pewnością to będą Wasze ulubione! 🙂

Zdjęcie - Miso chocolate chip cookies – ciasteczka z pastą miso i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiS

Skłądniki na Miso chocolate chip cookies:

  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 50 g pasty miso (najlepiej shiromiso)
  • 75 g dropsów z białej czekolady (można również posiekać zwykłą czekoladę)
  • 75 g dropsów z ciemnej czekolady (można również posiekać zwykłą czekoladę)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki białego sezamu
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu

Jak przygotować Miso chocolate chip cookies?

  1. Przygotuj palone masło. Podgrzej je na patelni lub w rondelku, aż na dnie zbierze się złoty osad i masło będzie miało orzechowy aromat. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Mąkę przesyp do miski, wsyp cukier oraz proszek do pieczenia i wymieszaj.
  3. Kolejno wlej masło, wbij jajko, dodaj pastę miso i krótko wymieszaj do połączenia się składników.
  4. Do ciasta dodaj dropsy czekoladowe lub posiekaną czekoladę i wymieszaj. Ciasto wstaw na 30 minut do lodówki.
  5. Po tym czasie uformuj 9 kul (po ok. 72 g) o wielkości piłeczki do pingponga. Najłatwiej jest to zrobić gałkownicą do lodów.
  6. Kulki z ciasta obtocz z wierzchu czarnym oraz białym sezamem i rozłóż równomiernie na blaszce do pieczenia pokrytej papierem, zachowując spore odstępy.
  7. Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 12-15 minut, aż staną się lekko złote.
  8. Od razu po upieczeniu lekko je dociśnij szklanką z płaskim dnem, aby były równe. Ja dodatkowo umieściłem je w ringu o średnicy 8 cm. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Miso chocolate chip cookies – ciasteczka z pastą miso i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Miso chocolate chip cookies – ciasteczka z pastą miso i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Miso chocolate chip cookies – ciasteczka z pastą miso i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów