Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem

Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g twarożku z ziołami
  • 3 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 2 arkusze ciasta filo o wym. 35x45 cm
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • świeży tymianek do dekoracji
Przygotowanie

Na suchą patelnię wsypać nasiona słonecznika. Patelnię podgrzać. Kiedy ziarno zacznie intensywnie pachnieć i nabierać koloru, mieszać je drewnianą łyżką lub potrząsać patelnią, tak by słonecznik ładnie się zrumienił ze wszystkich stron, ale nie przypalił.


Arkusze ciasta filo rozłożyć na lekko wilgotnej ściereczce. Każdy pokroić na 12 prostokątów. Sześć gniazd w blasze na muffiny wysmarować olejem. Brać po cztery prostokąty ciasta. Układać je na krzyż, jeden na drugim, smarując każdy olejem. Gotową porcją wyłożyć gniazdo w blasze. W podobny sposób postąpić z pozostałym ciastem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec około 12 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zezłocą. Po upieczeniu wyjąć blaszkę z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.


Zimne miseczki wyjąć delikatnie z foremek. Wnętrze napełnić ziołowym twarożkiem. Posypać po wierzchu prażonym słonecznikiem i udekorować świeżym tymiankiem.



Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com

Przepisy z tych kategorii

Zapiekane naleśniki z serem
2

Zapiekane naleśniki z serem

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sernik z malinami i śliwkami
6

Sernik z malinami i śliwkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Błyskawiczne ciasto serowe z brzoskwiniami
1

Błyskawiczne ciasto serowe z b…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Melon z jamón serrano i grillowanym serem halloumi
2

Melon z jamón serrano i grillo…

food² food²
Food Square

Serniczki z mascarpone

Serniczki z mascarpone

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sernik brownie z brzoskwiniami
1

Sernik brownie z brzoskwiniami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Duńskie śledzie z curry
2

Duńskie śledzie z curry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wytrawny wieniec drożdżowy z serowymi paluchami do odrywania
1

Wytrawny wieniec drożdżowy z s…

food² food²
Food Square

Pieczone pieczarki portobello – przystawka na ciepło

Pieczone pieczarki portobello…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami

Pieczarki faszerowane ryżem, p…

food² food²
Food Square

Tatar ze śledzia z awokado

Tatar ze śledzia z awokado

figmara figmara
figowe smaki

Ciasto francuskie z mozarella i warzywami
1

Ciasto francuskie z mozarella…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko