Miodowe ciasteczka z przyprawami korzennymi
Takie ciasteczka można zrobić zamiast pierników, bo one właściwie są jak pierniczki. Zawierają miód, przyprawę piernikową, pachną doskonale i smakują wspaniale. Na nich wypróbowałam moje stempelki z literkami, bardzo podobała mi się taka zabawa :). Miodowe korzenne ciastka upiekłam razem z Atinką w ramach VII Festiwalu Pierniczków. Kochana, bardzo Ci dziękuję za wspólne pieczenie i czekam na kolejne :*.
Źródło przepisu: Moje Wypieki Dorotuś.
Składniki na 20 sztuk:
*250 g mąki pszennej
*90 g cukru pudru
*2 łyżki płynnego miodu
*125 g masła zimnego
*1 jajko
*1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciastka, przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciastkach można zrobić wzory stempelkiem lub literki.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez ok 10-12 minut do zezłocenia brzegów.
Wystudzić.
Można przechowywać do 2 tygodniu w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)