Miodowa panna cotta z sosem jabłkowym

Miodowa panna cotta z sosem jabłkowym

Panna cotta to jeden z moich ulubionych deserów.

Najczęściej przygotowywałam ją w wersji z owocami leśnymi, tym razem sięgnęłam po jabłka, a mleczną masę posłodziłam miodem. Panna zyskała tym samym inny wymiar, głębszy, nieco jesienny (cynamon w sosie też robi tu swoje).

Zdjęcie - Miodowa panna cotta z sosem jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Miodowa panna cotta z sosem jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Miodowa panna cotta z sosem jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Miodowa panna cotta z sosem jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Miodowa panna cotta z sosem jabłkowym

Agata, 2 lipca 2012

Zdjęcie - Miodowa panna cotta z sosem jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.

Śmietankę z mlekiem i miodem podgrzej w rondelku do granicy zagotowania. Dodaj odciśniętą żelatynę. Przelej do miseczek, wstaw najlepiej na całą noc do lodówki.

Jabłka pokrój w drobną kostkę, zalej sokiem i gotuj do miękkości. Dopraw cynamonem (ewentualnie cukrem lub miodem). Skrobię ziemniaczaną rozrób w odrobienie zimnej wody, wlej do gotujących się jabłek, dokładnie wymieszaj, żeby nie było żadnych gródek. Ostudź sos.

Sosem polewaj panna cottę bezpośrednio przed podaniem.

Kategorie przepisów