Miodowa panna cotta z sosem jabłkowym
Panna cotta to jeden z moich ulubionych deserów.
Najczęściej przygotowywałam ją w wersji z owocami leśnymi, tym razem sięgnęłam po jabłka, a mleczną masę posłodziłam miodem. Panna zyskała tym samym inny wymiar, głębszy, nieco jesienny (cynamon w sosie też robi tu swoje).
Miodowa panna cotta z sosem jabłkowym
Składniki
- śmietanka kremówka - 200 ml
- mleko - 200 ml
- żelatyna - 2 listki
- miód - 1-2 łyżki
- sos
- jabłko - 1 szt
- sok z jabłek - 1/2 szklanki, najlepiej naturalnie mętny
- skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
- cynamon - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.
Śmietankę z mlekiem i miodem podgrzej w rondelku do granicy zagotowania. Dodaj odciśniętą żelatynę. Przelej do miseczek, wstaw najlepiej na całą noc do lodówki.
Jabłka pokrój w drobną kostkę, zalej sokiem i gotuj do miękkości. Dopraw cynamonem (ewentualnie cukrem lub miodem). Skrobię ziemniaczaną rozrób w odrobienie zimnej wody, wlej do gotujących się jabłek, dokładnie wymieszaj, żeby nie było żadnych gródek. Ostudź sos.
Sosem polewaj panna cottę bezpośrednio przed podaniem.