Minicalzone z łososiem, porem i suszonymi pomidorami
Farsz:
150 g łososia ugotowanego na parze
1 por (biała cześć)
4 płaty suszonych pomidorów z oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Por opłukać , pokroić w krążki.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim por, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojone pomidory, tymianek, sól i pieprz do smaku. Chwilę razem smażyć.
Łososia porozrywać na małe kawałki.
Por połączyć z łososiem.
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
ok. 200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
2,5 g suchych drożdży
żółtko do posmarowania calzone przed pieczeniem
czarnuszka do posypania ciasta
Mąkę i drożdże wymieszać, dodać wodę. Wyrobić ciasto. Przed końcem dodać olej.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować, wykroić szklanką krążki, położyć na nie farsz z pora i łososia.
Odstawić do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do pieca calzone posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać czarnuszką.
Piec w temp 210 C przez min. 15-20 min.