Mini drożdżówki, bułeczki z nutellą, orzechami i sezamem
Dzień dobry :-) U Was też tak mocno pada? U nas świata nie widać, wszystko zasypane, ale jest po prostu pięknie. Nie mają łatwo dziś niestety kierowcy. Ja mam dla Was przepis na pyszne bułeczki/drożdżówki z nutellą. Znalazłam go tutaj (Klik). Drożdżówki robi się dość sprawnie, smakują rewelacyjnie. Ja zamiast orzechów laskowych dałam orzechy włoskie. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 15 g drożdży świeżych
- 3 łyżeczki cukru
- 60 g masła roztopionego
- 1/4 łyżeczki soli
- 130 ml letniej wody
1. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i 30 ml letniej wody, 2 łyżki mąki. Mieszamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
2. Masło roztapiamy, studzimy. Do misy robota dajemy mąkę, dodajemy sól, rozczyn i wodę. Miksujemy. Na końcu dodajemy roztopione masło. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.
Farsz:
- 80 g orzechów laskowych lub włoskich (podprażonych)
- 40 g ziaren sezamu (podprażonego)
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 300 g nutelli w temp. pokojowej
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- cukier puder do posypania
1. Po 1,5 godzinie ciasto wyjmujemy z misy, blat podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na dwie części.
2. Pierwszą z nich rozwałkować na prostokąt mniej więcej o wymiarach: 40 x 30 cm. Orzechy i sezam podprażamy na suchej patelni, przestudzone miksujemy w blenderze, lub drobno siekamy. Mieszamy z sezamem.
3. Tak przygotowany prostokąt posmarować nutellą (połową) posypać startą skórką z pomarańczy, oraz połową miksu orzechowo - sezamowego.
4. Zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić roladę na około 10 części. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Drożdżówki posmarować za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem. Piec około 8 - 10 minut (termoobieg), wyjąć, przestudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)