Mini cupcake waniliowy z kremem, zwieńczony żółtym sercem

Mini cupcake waniliowy z kremem, zwieńczony żółtym sercem

Zdjęcie - Mini cupcake waniliowy z kremem, zwieńczony żółtym sercem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niesamowite mini babeczki z kremem z serka z cytrynową nutą. Idealny deser na letnie przyjęcie.

Jeżeli twoim zadaniem jest urządzenie imprezy przedślubnej, bądź też urodzinowej, rocznicowej - polecam te właśnie babeczki, które możesz udekorować zależnie od sytuacji. W przypadku ślubu czy też jej rocznicy, polecam słodkie serca. Kiedy urządzasz urodziny, miłym akcentem będzie wycięta z masy cukrowej literka inicjału solenizanta, cyfra albo po prostu włóż mini świeczkę. Oczywiście można wykonać cupcake w typowych rozmiarach, jednak taka mini babeczka ma dużo uroku.

Ten deser, jak również kilka innych (kolejne przepisy wkrótce), wykonałam specjalnie na potrzeby drugiego już magazynu Spring Plate.

E-Magazyn znajdziecie pod tym linkiem.

    Cupcake:
  • 70 g miękkiego masła
  • 210 g mąki tortowej
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 210 ml mleka 3.2%
  • 2 duże jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Krem:
  • 600g cukru pudru, przesianego
  • skórka z 1 cytryny
  • 250g serka Philadelphia
  • Dekoracja:
  • masa cukrowa
  • urządzenie do stemplowania literek

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Mini cupcake waniliowy z kremem, zwieńczony żółtym sercem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCupcake:

1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.

2. W misie od miksera umieścić mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i masło . Miksuj na niskich obrotach, aż wszystko dobrze się połączy.

3. Stopniowo wlewaj połowę mleka i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. W osobnej misce dokładnie wymieszaj jajka, wanilię i pozostałe mleko.

5. Wlej mieszaninę jajek do mąki i dalej mieszaj aż ciasto będzie gładkie.

6. Nałóż ciasto do papilotek, do wysokości 2/3.

7. Piecz przez około 15-20minut lub do momentu, aż ciasto będzie miało złoty kolor, a wykałaczka włożona do środka babeczki, wyjdzie czysta.

8. Wyjmij babeczki z piekarnika i ułóż je na kratce, aby całkowicie ostygły.Zdjęcie - Mini cupcake waniliowy z kremem, zwieńczony żółtym sercem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKrem:

1. Włóż wszystkie składniki do misy od miksera zacznij mieszać na małych, a następnie na średnich obrotach, aż wszystko dobrze się wymiesza i nie będziesz wyzuwać grudek cukru pudru.Zdjęcie - Mini cupcake waniliowy z kremem, zwieńczony żółtym sercem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDekoracja:

1. Rozwałkuj masę cukrową i wytnij z niej serca.

2. Przy użyciu stempelka, zrób inicjały Państwa Młodych na środku serca.

3. Odłóż na bok, aby masa mogła lekko stwardnieć.

4. Kiedy babeczki są już zimne, przełóż krem do szprycy i zacznij nakładać krem na wierch ciastka.

5. Udekoruj żółtym sercem.

Smacznego!

Ilość porcji: x 40 Czas przygotowania: 60min

Kategorie przepisów