Mini ciasta z rabarbarem i limonkowym lukrem
Chodził za mną jakiś deser z cierpkim rabarbarem w środku (swoją drogą zauważyłam, że zwykle rabarbar występuje w duecie z truskawkami, ale to tak na marginesie). Upiekłam więc takie mini- placki owocowe, dodałam cytrusowy lukier i wyszło naprawdę dobrze. Choć TO ciasto to dla mnie w tym sezonie wciąż Number One :)
Mini ciasta z rabarbarem i limonkowym lukrem
Składniki
- rabarbar - 250 g
- masło - 1 łyża
- cukier - 2 łyżki
- ciasto
- mąka pszenna - 125 g
- cukier - 100 g
- masło - 100 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- jajko - 2 szt
- ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- lukier
- cukier puder - ok. 3 łyżek
- sok z limonki - ok. 1 łyżeczki
Sposób przygotowania
Rabarbar obierz, pokrój na ok. 1cm talarki. Podsmaż kilka minut na maśle z dodatkiem cukru. Ostudź.
Masło ubij z cukrem na gładką, puszystą, białą masę. Dodaj mąkę z proszkiem i solą, a następnie po jednym jajku. Wlej ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie zmiksuj.
Ciasto przełóż do foremek wysmarowanych masłem, na wierzchu rozłóż rabarbar. Piecz ok. 15 minut w 180 oC.
Gotowe (ostudzone) ciastka ozdób lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z limonki.