Mini ciasta z rabarbarem i limonkowym lukrem

Mini ciasta z rabarbarem i limonkowym lukrem

 

Chodził za mną jakiś deser z cierpkim rabarbarem w środku (swoją drogą zauważyłam, że zwykle rabarbar występuje w duecie z truskawkami, ale to tak na marginesie). Upiekłam więc takie mini- placki owocowe, dodałam cytrusowy lukier i wyszło naprawdę dobrze. Choć TO ciasto to dla mnie w tym sezonie wciąż Number One :)

Zdjęcie - Mini ciasta z rabarbarem i limonkowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mini ciasta z rabarbarem i limonkowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mini ciasta z rabarbarem i limonkowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mini ciasta z rabarbarem i limonkowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mini ciasta z rabarbarem i limonkowym lukrem

Agata, 4 lipca 2012

Zdjęcie - Mini ciasta z rabarbarem i limonkowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Rabarbar obierz, pokrój na ok. 1cm talarki. Podsmaż kilka minut na maśle z dodatkiem cukru. Ostudź.

Masło ubij z cukrem na gładką, puszystą, białą masę. Dodaj mąkę z proszkiem i solą, a następnie po jednym jajku. Wlej ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie zmiksuj.

Ciasto przełóż do foremek wysmarowanych masłem, na wierzchu rozłóż rabarbar. Piecz ok. 15 minut w 180 oC.

Gotowe (ostudzone) ciastka ozdób lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z limonki.

Kategorie przepisów