Minestrone czyli zupa jarzynowa po włosku

Minestrone czyli zupa jarzynowa po włosku

Zdjęcie - Minestrone czyli zupa jarzynowa po włosku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Minestrone czyli zupa jarzynowa po włosku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Minestrone czyli zupa jarzynowa po włosku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Prosiliście o więcej zup więc moja kolejna propozycja: Minestrone czyli włoska zupa jarzynowa. Pełna witamin, składników mineralnych i błonnika. Lekka,delikatna, a jednocześnie syta. Idealna na każda porę roku. Stała się jedna z moich ulubionych zup (ciekawe dlaczego;)) Daje nieograniczone możliwości kompozycji: można dodać groszek zielony, czerwona fasolę, soczewicę, makaron czy pęczak. U mnie tym razem w dość prostej wersji. Dla najmłodszych można ją zmiksować co by nie widzieli np. pływającego selera ;)
Polecam Wam gorąco!

SKŁADNIKI:
3 marchewki
1 mała cukinia
2 ziemniaki
3 łodygi selera naciowego
3 łyżki oliwy z oliwek


Warzywa obierz i pokrój. W głębokim garnku rozgrzej oliwą, wrzuć ziemniaki i marchew. Przesmaż. Dolej ok. 1 1,5 litra wody i zagotuj. Po 10 minutach dodaj seler i cukinię. Gotuj do miękkości. Dopraw do smaku.

100 g zupy zawiera średnio:

energia: 82 kcal
białko: 2 g
węglowodany: 14 g
błonnik: 3 g
tłuszcze: 3 g
cholesterol: 0 mg


Zdjęcie - Minestrone czyli zupa jarzynowa po włosku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Minestrone czyli zupa jarzynowa po włosku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów