Mincemeat pie - bożonarodzeniowa tarta z żurawiną i orzechami pekan

Mincemeat pie - bożonarodzeniowa tarta z żurawiną i orzechami pekan

Zdjęcie - Mincemeat pie - bożonarodzeniowa tarta z żurawiną i orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mincemeat to brytyjski świąteczny klasyk, przyrządzany z przeróżnych bakalii gotowanych w cukrze oraz alkoholu (zwykle brandy) i z dodatkiem korzennych przypraw. Wiele osób — w tym i ja — nie potrafi wyobrazić sobie bez tej słodko-kwaśnej żurawinowej mieszanki świąt Bożego Narodzenia. Dawniej był przygotowywany obowiązkowo z mielonym mięsem (głównie baraniną lub wołowiną) - stąd też pochodzi ta chwytliwa nazwa. Obecnie częstym dodatkiem jest zaś łój wołowy. Nigdy jednak żadna z tych klasycznych wersji mnie nie przekonywała, ale odkąd pamiętam, zajadałem się tą mieszanką, kupowaną w brytyjskich sklepach. Dopiero gdy kilka lat temu odkryłem przepis na mincemeat z żurawiną w programie Nigelli Lawson skusiłem się na jego samodzielne przygotowanie. Moja dzisiejsza wersja jest jednak nieco inna. Po pierwsze, bazuje na moim ukochanym portugalskim Porto, a po drugie, wykorzystałem go do przełożenia nietypowego ciasta z płatków owsianych i orkiszowych. Olśnienia na takie zestawienie doznałem przeglądając My New Roots autorstwa Sarah Britton. Bardzo mnie to ucieszyło, bo dzięki temu to ciasto jest nie tylko przepyszne, ale i szalenie zdrowe. Kropkę nad „i” stanowią tutaj dodatkowo orzechy pekan, które nie tylko pięknie się prezentują na krwistej żurawinowej masie, ale także dodają świątecznego sznytu. Ciasto to szczególnie polecam wegetarianom, którzy szukają alternatywy na bożonarodzeniowy stół. To absolutnie nowy wymiar świątecznych wypieków!
Zdjęcie - Mincemeat pie - bożonarodzeniowa tarta z żurawiną i orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na formę o średnicy 21-24 cm
Mincemeat:

  • 400 g świeżej żurawiny
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g rodzynek
  • 1 klementynka
  • 80 ml Porto
  • 40 ml Amaretto
  • 50 g cukru muscovado
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
Spód:
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g płatków orkiszowych
  • 100 g oleju kokosowego
  • 50 ml syropu klonowego lub miodu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • kilkanaście orzechów pekan

* PRZYGOTOWANIE Spód Płatki owsiane i orkiszowe umieść w kielichu blendera wraz z gałką i solą i zmiksuj na proszek. Dodaj olej kokosowy i syrop klonowy. Zmiksuj ponownie. Ciasto wyjmij z blendera i uformuj rękoma w kulę. Następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia i przenieś do formy, wysmarowanej uprzednio odrobiną oleju kokosowego. Ciasto może się rozlatywać, jednak nie ma co się tym przejmować i wystarczy zalepić powstające dziury. Spód ponakłuwaj delikatnie widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 15-20 minut. Wyjmij i ostudź.
Mincemeat* Do rondla wlej Porto oraz Amaretto, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Wrzuć teraz umytą uprzednio żurawinę (świeżą jak i suszoną) i rodzynki. Mandarynkę porządnie wyszoruj, zetrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok i dodaj to wszystko do rondla. Dosyp przyprawy i gotuj na małym ogniu, często mieszając, do momentu aż żurawina zacznie się rozpadać. Powinno to zająć około kwadrans. Po tym czasie zdejmij rondel z ognia i dodaj syrop klonowy. Zamieszaj i wystudź.
*Nadzienie możesz przygotować na tydzień/dwa przed świętami i przechowywać je do tego czasu w lodówce.
Pieczenie Na podpieczony spód wyłóż mincemeat i wyrównaj. Na górę rozłóż równomiernie orzechy pekan. Tartę wstaw z powrotem do nagrzanego do 180°C pieca na kolejny kwadrans. Przypieczony na brązowo spód będzie oznaczał, że czas ją wyciągnąć. Wystudź dobrze i krój na kawałki.
*

Zdjęcie - Mincemeat pie - bożonarodzeniowa tarta z żurawiną i orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mincemeat pie - bożonarodzeniowa tarta z żurawiną i orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mincemeat pie - bożonarodzeniowa tarta z żurawiną i orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mincemeat pie - bożonarodzeniowa tarta z żurawiną i orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mincemeat pie - bożonarodzeniowa tarta z żurawiną i orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
*
Za piękną formę Pajform IV, w której przygotowałem tę świąteczną tartę dziękuję klubowi Westwing Home And Living.

Kategorie przepisów