Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną

Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną

Zdjęcie - Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Scones to brytyjskie ciastko wywodzące się ze Szkocji. Z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia. Możemy do niego dodać suszone owoce, jak w moim przypadku migdały, białą czekoladę i żurawinę, co kto lubi. Ja przepis znalazłam tutaj - klik. Jest rewelacyjne, nawet nie potrafię opisać jego smaku, bo trzeba go spróbować. Moje dziecko było zachwycone smakiem, zabrał nawet do szkoły na drugie śniadanie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania, bo warto. Robi się ja bardzo szybko, musimy tylko pamiętać, żeby grubo rozwałkować ciasto, dzięki temu uzyskamy grube puszyste bułeczki. Po upieczeniu ciasto jest kruche. Możemy je jeść na ciepło i na zimno :-). Miłego dnia :-)

Składniki na 8 sztuk (trójkątów):

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki zmielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka posiekanej żurawiny
  • 100 g posiekanej białej czekolady


1. Wszystkie składniki oprócz żurawiny i czekolady dałam do miski miksera i zmiksowałam, dodałam żurawinę i czekoladę. Zagniatanie dokończyłam na stolnicy.
2. Jak powstanie zwarte ciasto musimy rozwałkować je trochę na kształt koła, pamiętajmy, że placek ma być gruby.
3. Ciasto kroimy na 8 części (najpierw na ćwiartki i ćwiartki na pół)
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy bułeczki i pieczemy w 200 stopniach około 15 - 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po wyjęciu chwilkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy :-). Smacznego :-)))

Zdjęcie - Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów