Migdałowe ciasto z malinami i amaretti
Pyszne, letnie ciasto z chrupiącą skorupką.Przepis Meety K.
Składniki:
140g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia85 g zmielonych migdałów175g miękkiego masła175g cukru muscovado3 jajka140g Amaretti, pokruszonych w grube kawałkiskórka z 2 cytryn - nie dałam (zapomniałam)250 g świeżych malinCukier puder do posypania
1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Formę 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Zmiksować miękkie masło z cukrem, dodać jajka po jednym, cały czas ubijając, dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i zmielone migdały.
3. Ciasto podzielić na dwie części, pierwszą część wlać do formy. Połowę ciasteczek amaretti wysypać na ciasto, posypać 1/3 malin.
4. Pozostałe ciasto wyłożyć na amaretti i maliny i delikatnie rozprowadzić. Posypać resztą amaretti i malin.
5. Piec 55 minut do 60 minut. Zostawić do ostygnięcia przez 15 minut w formie. Posypać lekko cukrem pudrem przed podaniem.
6. Można podać z bitą śmietaną wymieszaną z odrobiną skórki cytrynowej.
Ciasto można trzymać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 2 dni.
rok temu piekliśmy drożdżówkę z mirabelkami: