Migdałowe babeczki z malinami, bezglutenowe

Migdałowe babeczki z malinami, bezglutenowe
Zdjęcie - Migdałowe babeczki z malinami, bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiW tegorocznym sezonie na maliny postanowiłam wypróbować znaleziony w sieci przepis na migdałowe babeczki z malinami. Wszystkim smakowały ! Były mięciutkie, nieco wilgotne, lekko spieczone z wierzchu a ich słodycz przełamana była kwaskowatym smakiem malin. Pieczone absolutnie bez dodatku mąki. Mąka została zastąpiona migdałami. Tym razem użyłam nie mielonych w drobny proszek, ale startych, które przypominały drobną kaszkę. Dzięki temu muffinki miały grudkowatą konsystencję i miło się je chrupało. Polecam.
Zdjęcie - Migdałowe babeczki z malinami, bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na 8 - 10 babeczek:
  • 200g mielonych/startych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 ml wody
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki świeżych malin
Piekarnik rozgrzej do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Jak widać na zdjęciach tym razem użyłam papilotek na tekturowym stelażu, które nie wymagają formy na muffiny.

Zdjęcie - Migdałowe babeczki z malinami, bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Do miski wsyp mielone lub starte migdały, wymieszaj je z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.


W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj wodę i olej i wymieszaj wszystko razem. Następnie wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj do surowego ciasta świeże maliny.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek wypełniając je trochę powyżej połowy ich wysokości.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 - 30 do suchego patyczka.
Zdjęcie - Migdałowe babeczki z malinami, bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego :)

Zdjęcie - Migdałowe babeczki z malinami, bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów