Mięsna zapiekanka z soczewicą i warzywami
To taka wariacja na temat angielskiego Shepherd’s pie, a może raczej cottage pie… W każdym razie to bardzo sycąca i pyszna potrawa w jesienno-zimowym stylu.
Warstwa mielonego mięsa, warzyw (w tym szalenie zdrowej soczewicy) przykryta jest zapieczonym puree ziemniaczanym, na którego wierzchu tworzy się pyszna, rumiana skórka.
Nie jest to danie zbyt wytworne, nadaje się raczej na kolację jedzoną pod kocem, przed telewizorem… i właśnie w takiej scenerii smakuje najlepiej!
Mięsna zapiekanka z soczewicą i warzywami Składniki- mięso mielone - 1/2 kg, najlepiej wołowe
- por - 1 szt
- cebula - 1 szt
- marchew - 2 szt
- soczewica - puszka, 400 g
- rozmaryn - 1 gałązka
- pulpa pomidorowa - 1 szklanka
- sól, pieprz - do smaku
- olej - 2 łyżki, do smażenia
- ziemniaki - 6 sztuk
- jajko - 1 szt
- mleko - ok. 1/3 szklanki
Na rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę i por.
Dorzuć posiekany rozmaryn i mięso, usmaż.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do mięsa wraz z odsączoną soczewicą oraz pulpę pomidorową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw i gotuj kilka minut na małym ogniu.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, utłucz z mlekiem na gładkie puree, dodaj jajko i wymieszaj.
Do foremki do zapiekania włóż mięso, na wierzchu rozprowadź warstwę ziemniaków. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz ok. 40 minut, aż wierzch potrawy przyrumieni się. Przed podaniem odczekaj 5 minut, żeby danie łatwiej było nakładać.
Do zapiekania możesz użyć jednego dużego naczynia, lub małych- na jedną porcję.
Puree przyprawić można dodatkowo tartym serem i gałką muszkatołową.