Mięsna zapiekanka z soczewicą i warzywami

Mięsna zapiekanka z soczewicą i warzywami

To taka wariacja na temat angielskiego Shepherd’s pie, a może raczej cottage pie… W każdym razie to bardzo sycąca i pyszna potrawa w jesienno-zimowym stylu.

Zdjęcie - Mięsna zapiekanka z soczewicą i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Warstwa mielonego mięsa, warzyw (w tym szalenie zdrowej soczewicy) przykryta jest zapieczonym puree ziemniaczanym, na którego wierzchu tworzy się pyszna, rumiana skórka.

Zdjęcie - Mięsna zapiekanka z soczewicą i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie jest to danie zbyt wytworne, nadaje się raczej na kolację jedzoną pod kocem, przed telewizorem… i właśnie w takiej scenerii smakuje najlepiej!

Zdjęcie - Mięsna zapiekanka z soczewicą i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mięsna zapiekanka z soczewicą i warzywami

Agata, 26 października 2012

Zdjęcie - Mięsna zapiekanka z soczewicą i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Na rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę i por.

Dorzuć posiekany rozmaryn i mięso, usmaż.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do mięsa wraz z odsączoną soczewicą oraz pulpę pomidorową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw i gotuj kilka minut na małym ogniu.

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, utłucz z mlekiem na gładkie puree, dodaj jajko i wymieszaj.

Do foremki do zapiekania włóż mięso, na wierzchu rozprowadź warstwę ziemniaków. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz ok. 40 minut, aż wierzch potrawy przyrumieni się. Przed podaniem odczekaj 5 minut, żeby danie łatwiej było nakładać.

Do zapiekania możesz użyć jednego dużego naczynia, lub małych- na jedną porcję.

Puree przyprawić można dodatkowo tartym serem i gałką muszkatołową.

Kategorie przepisów