Miękkie pierniczki drożdżowe.
Do świąt zostało już tylko kilka dni. Od kilku lat próbuję znaleźć czas w listopadzie na piernik staropolski, na klasyczne, leżakujące pierniczki, ale nie znajduję… A pierniczki w święta chciałoby się mieć, chciałoby się zjeść choć dwa. Ich zapach to jakieś 25% całego zapachu i całej magii świąt.
Na szczęście przepisów na pierniczki, które nie muszą leżakować jest całe mnóstwo. I gdy już myślałam, że przyjdzie mi kupić paczkę alpejskich, wpadłam na pomysł upieczenia pierniczków drożdżowych. No i stało się… Pachnie sobie cała skrzyneczka najlepszych pierniczków w tym sezonie.
Ciasto zagniata się ekspresowo, nie schładza, nie odpoczywa, od razu można przejść do wałkowania i wycinania kształtów. U nas w tym roku będą mini katarzynki i przyznam, że w smaku są o nich bardzo podobne. Są pulchne, idealnie miękkie, niezbyt słodkie, aromatyczne i pachnące – ideał świątecznych pierniczków!Składniki:
(45-50 sztuk)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki żytniej typ 720-820 (żurkowa, chlebowa)
- 2 jajka
- 1 opakowanie suchych drożdży (lub 20g świeżych drożdży + 2 łyżki mleka)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 szklanki miodu
- 2 łyżki masła
Przygotowanie krok po kroku:
- Miód, masło i przyprawy korzenne podgrzej mieszając do rozpuszczenia i połączenia się w jednolitą masę. Lekko przestudź, aby była ciepła, ale nie gorąca.
- Obie mąki połącz z cukrem i suchymi drożdżami. Jeśli używasz świeżych drożdży, zrób rozczyn. W tym celu rozetrzyj je z 2 łyżkami mleka i odrobiną cukru, a następnie odstaw na 10-15 minut aż zaczną pracować.
- Do mąki dodaj jajka i ciepła/letnią masę z miodu i masła.
- Zagnieć gładkie ciasto.
- Od razu przejść do wałkowania. Wałkuj ciasto na grubość 0,5-0,7cm i wycinaj foremką dowolne kształty.
- Wstaw do nagrzanego do 180°C i piecz przez 10-12 minut. Ciastka powinny wyrosnąć i lekko się zarumienić, ale pozostać miękkie.
- Ostudź. Polukruj lub ozdób według uznania.
Smacznego!