Miękkie pierniczki drożdżowe.

Miękkie pierniczki drożdżowe.

Do świąt zostało już tylko kilka dni. Od kilku lat próbuję znaleźć czas  w listopadzie na piernik staropolski, na klasyczne, leżakujące pierniczki, ale nie znajduję… A pierniczki w święta chciałoby się mieć, chciałoby się zjeść choć dwa. Ich zapach to jakieś 25% całego zapachu i całej magii świąt.

Na szczęście przepisów na pierniczki, które nie muszą leżakować jest całe mnóstwo. I gdy już myślałam, że przyjdzie mi kupić paczkę alpejskich, wpadłam na pomysł upieczenia pierniczków drożdżowych. No i stało się… Pachnie sobie cała skrzyneczka najlepszych pierniczków w tym sezonie.

Ciasto zagniata się ekspresowo, nie schładza, nie odpoczywa, od razu można przejść do wałkowania i wycinania kształtów. U nas w tym roku będą mini katarzynki i przyznam, że w smaku są o nich bardzo podobne. Są pulchne, idealnie miękkie, niezbyt słodkie, aromatyczne i pachnące – ideał świątecznych pierniczków!

Zdjęcie - Miękkie pierniczki drożdżowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(45-50 sztuk)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki żytniej typ 720-820 (żurkowa, chlebowa)
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie suchych drożdży (lub 20g świeżych drożdży + 2 łyżki mleka)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki miodu
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miód, masło i przyprawy korzenne podgrzej mieszając do rozpuszczenia i połączenia się w jednolitą masę. Lekko przestudź, aby  była ciepła, ale nie gorąca.
  • Obie mąki połącz z cukrem i suchymi drożdżami. Jeśli używasz świeżych drożdży, zrób rozczyn. W tym celu rozetrzyj je z 2 łyżkami mleka i odrobiną cukru, a następnie odstaw na 10-15 minut aż zaczną pracować.
  • Do mąki dodaj jajka i ciepła/letnią masę z miodu i masła.
  • Zagnieć gładkie ciasto.
  • Od razu przejść do wałkowania. Wałkuj ciasto na grubość 0,5-0,7cm i wycinaj foremką dowolne kształty.
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C i piecz przez 10-12 minut. Ciastka powinny wyrosnąć i lekko się zarumienić, ale pozostać miękkie.
  • Ostudź. Polukruj lub ozdób według uznania.

Smacznego!

Zdjęcie - Miękkie pierniczki drożdżowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Miękkie pierniczki drożdżowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów