Miecznik zapiekany z mozzarellą i pomidorami
Miecznik zapiekany z mozzarellą i pomidorami czyli pesce spada alla pizzaiola. Danie perfekcyjne.
W wyglądzie i smaku. Użyłam jednej z moich ulubionych ryb - miecznika, ale sprawdzi się każda biała ryba.
Połączenie delikatnego filetu rybnego z dobrą mozzarellą, oliwkami i pomidorami.
Danie wprost rozpływa się w ustach... Zdrowe, lekkie i pyszne!
SKŁADNIKI (na 2 osoby):
2 filety miecznika lub innej białej ryby (po ok. 150g każdy)
1 kulka mozzarelli
2 mięsiste pomidory
100 g czarnych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku
oregano
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Filety z ryby umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym.
Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę, usuń gniazda nasienne, pokrój w bardzo małą kostkę i posól. Mozzarellę pokrój w plasterki.
Oliwki pokrój w plasterki. Czosnek bardzo drobno posiekaj.
Do naczynia żaroodpornego wlej 2 łyżki oliwy i ułóż w niej filety z ryby.
Na rybie poukładaj plastry mozzarelli, na niej pomidorki, oliwki i posyp delikatnie oregano oraz wcześniej posiekanym czosnkiem.
Na koniec całość polej2 łyżkami dobrej oliwy z oliwek.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Podawaj gorące.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 407 kcal
białko: 33 g
węglowodany: 7,92 g
błonnik: 3,07 g
tłuszcze: 28 g
cholesterol: 110 mg