Miecznik zapiekany z mozzarellą i pomidorami
 
            
  
 
 
  
 
 
 Miecznik zapiekany z mozzarellą i pomidorami czyli pesce spada alla pizzaiola. Danie perfekcyjne.
 W wyglądzie i smaku. Użyłam jednej z moich ulubionych ryb - miecznika, ale sprawdzi się każda biała ryba.
 Połączenie delikatnego filetu rybnego z dobrą mozzarellą, oliwkami i pomidorami.
 Danie wprost rozpływa się w ustach... Zdrowe, lekkie i pyszne!
 
 SKŁADNIKI (na 2 osoby):
 2 filety miecznika lub innej białej ryby (po ok. 150g każdy)
 1 kulka mozzarelli 
 2 mięsiste pomidory
 100 g czarnych oliwek bez pestek
 1 ząbek czosnku
 oregano
 oliwa z oliwek
 sól
 pieprz
 
 Filety z ryby umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym.
 Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę, usuń gniazda nasienne, pokrój w bardzo małą kostkę i posól. Mozzarellę pokrój w plasterki.
 Oliwki pokrój w plasterki. Czosnek bardzo drobno posiekaj.
 Do naczynia żaroodpornego wlej 2 łyżki oliwy i ułóż w niej filety z ryby. 
 Na rybie poukładaj plastry mozzarelli, na niej pomidorki, oliwki i posyp delikatnie oregano oraz wcześniej posiekanym czosnkiem.
 Na koniec całość polej2 łyżkami dobrej oliwy z oliwek.
 Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
 Podawaj gorące.
 Smacznego :) 
 
 1 porcja zawiera średnio:
 
 energia: 407 kcal
 białko: 33 g
 węglowodany: 7,92 g
 błonnik: 3,07 g
 tłuszcze: 28 g
 cholesterol: 110 mg
 
 
 
 
            