Mięciutkie kopytka (gnocchi) po włosku

Mięciutkie kopytka (gnocchi) po włosku




Zdjęcie - Mięciutkie kopytka (gnocchi) po włosku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kopytka robię nie praz pierwszy;) ale TE! wyszły przepyszne. Miękkie w punkt. Zrobiłam je wczytując się w rady włoskiego kucharza. Nie robiłam ich "na oko" jak zawsze. Tym razem pilnowałam wagi składników.

Moje kopytka zrobiłam w wersji mini. Ale Ty zrób takiej wielkości jakiej chcesz.

Na 4 porcje:


600 gram sypkich ziemniaków ugotowanych w mundurkach

2 małe jaja ( np. od zielononóżki)

200 gram mąki orkiszowej jasnej lub pszennej + trochę do podsypywania

sól

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy, władamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok 25 minut. Odcedzamy i pozostawiamy na kilka minut do odparowania. Przestygnięte ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jaja oraz doprawiamy solą. Zagniatamy ciasto miękkie i lepkie. Wyrabiamy dość krótko tylko do połączenia się składników. Jeśli będziemy zagniatać dłużej wyjdą nam twarde. Od zagniecionego ciasta odrywamy kawałek i formujemy wałek podsypując mąką. Kroimy pod kątem dowolnej wielkości kluski. Przekładamy na deskę obsypaną mąką. Zagotowujemy w dużym garnku wodę, solimy dwoma łyżeczkami soli. Wrzucamy kopytka do wrzątku i gotujemy aż wypłyną. Po wypłynięciu wyciągamy na talerz łyżką cedzakową.

Dodatki:

4 łyżki oliwy

świeży parmezan

puszka białej fasoli lub grzyby

sól i pieprz

świeże lub suszone liście szałwii

1/2 szklanki białego wina ( opcjonalnie)


Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy listki szałwii, dodajemy odcedzoną fasolę kilka minut gotujemy. Na koniec wlewamy wino i odparowujemy.

Moje mini kopytka najpierw przyrumieniłam. Dodałam do fasoli i wymieszałam. Wyłożyłam na talerze. Posypałam parmezanem.

Kategorie przepisów