Meksykańska zupa jarzynowa

Meksykańska zupa jarzynowa

Pyszna i sycąca zupa pomidorowo-jarzynowa z mnóstwem dobrości i oczywiście nieśmiertelnymi nachosami :) Jeśli zrezygnujemy z nachosów, otrzymamy superdietetyczne danie obiadowe :)

Przepis z ostatnio nieustannie maglowanej przeze mnie książki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska” ;)

Zdjęcie - Meksykańska zupa jarzynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MEKSYKAŃSKA ZUPA JARZYNOWA
(na 4-5 porcji)
1 puszka krojonych pomidorów,
1 litr bulionu z warzyw albo z kurczaka,
1 cebula,
2-3 ząbki czosnku,
1 marchewka,
1 średni ziemniak,
1 mała cukinia,
garść fasolki szparagowej (może być mrożona),
garść poszatkowanej młodej kapusty,
4-5 łyżek kukurydzy z puszki,
2 łyżki oleju lub oliwy,
2-3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
½ łyżeczki mielonego kuminu,
sól i pieprz,
ewentualnie świeża,
posiekana kolendra do posypania,
chipsy nachos do podania

Cebulę, marchew i ziemniaka obrać. Cebulę posiekać, marchewkę pokroić w plasterki, ziemniaka w kostkę. Cukinię pokroić na półplasterki. Fasolkę, jeśli jest cała i świeża – na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać olej lub oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, potem kumin i paprykę w proszku. Smażyć razem kilkanaście sekund, aż przyprawy zaczną wydzielać intensywny zapach. Dodać marchewkę i ziemniaka, wlać pomidory z puszki i gotować ok. 2-3 minuty. Wlać bulion i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie dodać poszatkowaną kapustę, cukinię, kukurydzę i fasolkę. Gotować jeszcze ok. 10 minut, aż fasolka będzie miękka. Całość doprawić solą i pieprzem.
Gotową zupę podawać z chipsami nachos.


Zdjęcie - Meksykańska zupa jarzynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów