Mazurek z suszonych śliwek z czekoladą w posypce z płatków migdałowych

Mazurek z suszonych śliwek z czekoladą w posypce z płatków migdałowych
Zdjęcie - Mazurek z suszonych śliwek z czekoladą w posypce z płatków migdałowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek z suszonych śliwek z czekoladą w posypce z płatków migdałowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek z suszonych śliwek z czekoladą w posypce z płatków migdałowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 300 g powideł śliwkowych
  • 150 g suszonych śliwek bez pestek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g płatków migdałowych
  • sól
Przygotowanie Ciasto:

Zimną margarynę Plama poszatkować, dodać pozostałe składniki i wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min.


Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.


Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.


Nadzienie:

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni do zarumienienia. Połamać drobno czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Pokroić drobno śliwki suszone. Podgrzać na patelni powidła śliwkowe, dodać śliwki i podgrzewać przez około 5 minut, a następnie ściągnąć z ognia i połączyć z czekoladą oraz szczyptą soli.


Wylać masę na podpieczony spód i zapiekać w temperaturze 180°C przez 15 minut. Wyjąć i gorącego mazurka posypać płatkami migdałowymi. Podawać po wystudzeniu.


Porada:

Ciasto przed zapieczeniem można nakłuć widelcem w kilku miejscach, aby para mogła przez nie uchodzić i ciasto się nie wybrzuszyło.



Przepis pochodzi z gotowaniezpasja.pl

Kategorie przepisów