Mazurek z pistacjami i białą czekoladą
Gdy tylko kupiłem kilogramowe wiaderko pasty pistacjowej do cannoli, już wiedziałem, że na tych sycylijskich słodkościach się nie skończy. Od razu zaplanowałem sobie przygotowanie sernika oraz mazurka na nadchodzącą Wielkanoc. Jednakże nie mogłem już dłużej czekać i postanowiłem zrobić małe przedświąteczne przygotowania i podzielić się z Wami przepisem zawczasu. Powitajcie mocnego konkurenta na wielkanocny stół: oto mazurek z pistacjami i białą czekoladą!
Jak to z mazurkami bywa, ten przepis jest bardzo prosty. Wystarczy upiec kruchy spód (przygotowałem go z mojego sprawdzonego przepisu) i wypełnić go masą. Tę przygotowałem z roztopionej białej czekolady oraz wspomnianej pasty pistacjowej. Jeśli nie macie jej akurat pod ręką, to wystarczy krótko podprażyć na patelni niesolone pistacje, a następnie zmiksować mocnym blenderem, aż do uzyskania gładkiego masła orzechowego. Gotowy mazurek można ozdobić po swojemu, ja jednak postanowiłem pójść w minimalizm i tylko posypać go kolejną porcją orzechów. Uważam, że tak prezentuje się bardzo apetycznie i ma piękny zielony kolor, przywodzący na myśl wiosnę. Ten mazurek z pistacjami i białą czekoladą gorąco polecam na nadchodzące Święta. Myślę, że każdy miłośnik tych orzechów będzie nim zachwycony. ?
PS. Pod masą pistacjową można również ukryć ulubioną konfiturę, np. malinową lub porzeczkową dla przełamania słodyczy. Świetnie sprawdzą się także płatki róży utarte z cukrem.
Mazurek z pistacjami i białą czekoladą
Ilość porcji: 6-8
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 25 minut 25 minut
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 130 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli morskiej
Masa pistacjowa z białą czekoladą:
- 150 g białej czekolady
- 30 ml śmietany kremówki 30-36%
- 50 g pasty pistacjowej 100%
- 30 g obranych pistacji
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
- W misie wymieszaj mąkę, sól oraz cukier puder. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko oraz śmietanę. Zagnieć szybko ciasto do połączenia się składników. Następnie rozwałkuj je na papierze do pieczenia i wykrój kształt pisanki. Z pozostałego ciasta uformuj boki. Ciasto przełóż na blaszkę i wstaw na pół godziny do lodówki.
- Po tym czasie ponakłuwaj spód widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez ok. 25 minut. Odstaw do wystudzenia.
Masa pistacjowa z białą czekoladą
- Białą czekoladę roztop ze śmietaną kremówką w kąpieli wodnej (ustawiając miskę nad garnkiem z gotującą się wodą).
- Do roztopionej czekolady dodaj pastę pistacjową i dokładnie wymieszaj.
- Masę przelej na wystudzony kruchy spód.
- Pistacje posiekaj i posyp nimi mazurka. Ciasto wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby polewa zastygła. Przed podaniem warto wyjąć go na pół godziny z lodówki, aby łatwiej pokroić ciasto.