Mazurek z makiem i konfiturą pomarańczową
Przygotowywania do Wielkanocy czas zacząć! Na pierwszy ogień idzie prosty mazurek z pomarańczami. Do kruchego maślanego ciasta dorzuciłem maku i uformowałem z niego kształt pisanki. Całość posmarowałem szybką w przygotowaniu konfiturą i kandyzowanymi plasterkami pomarańczy. Jeśli nie chce się Wam gotować konfitury lub zwyczajnie nie macie na to czasu, to kupna też się sprawdzi. Jeśli macie ochotę, to pod pomarańczową warstwę możecie położyć jeszcze marcepan, zaś konfiturę można pokryć również gorzką czekoladą. I chyba właśnie to jest w mazurkach najfajniejsze — nieograniczone pole do popisu! A więc bawcie się przepisem i stwórzcie idealne wielkanocne ciasto. ;)
* SKŁADNIKI Ciasto:
180 g mąki pszennej
130 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki niebieskiego maku
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli morskiej
Konfitura:
1 kg pomarańczy (ze skórą)
¾ szklanki cukru
1 łyżka wody różanej lub Amaretto
Kandyzowane pomarańcze:
1 pomarańcza
100 g cukru
100 ml wody
* PRZYGOTOWANIE Ciasto W misie mieszamy mąkę, sól, cukier puder i mak. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko oraz śmietanę. Zagniatamy szybko ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia i wykrawamy kształt pisanki. Z pozostałego ciasta formujemy boki. Ciasto wkładamy na blaszce na 30-60 minut do lodówki.
Po tym czasie nakłuwamy widelcem. Wierzch możemy dodatkowo posmarować białkiem — dzięki temu ciasto będzie wolniej nabierać wilgoci po przełożeniu konfiturą. Mazurka pieczemy przez 25-30 minut w 180ºC. Wyjmujemy z pieca i odstawiamy do wystudzenia.
Konfitura Pomarańcze parzymy wrzątkiem i delikatnie szorujemy. Ścieramy z nich skórkę. Każdy owoc przekrawamy na połówkę i za pomocą łyżeczki do cytrusów wykrawamy miąższ. Umieszczamy go w rondelku wraz z pozostałym sokiem i skórką. Rondel wstawiamy na kuchenkę, zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy przez 30-40 minut, aż znaczna część soku wyparuje. Następnie wsypujemy cukier i gotujemy, aż się rozpuści. Konfiturę pozostawiamy na ogniu na kolejną godzinę, aż zgęstnieje. Na koniec dolewamy wody różanej lub Amaretto. Jeszcze ciepłą smarujemy mazurek.
Kandyzowane pomarańcze Pomarańczę parzymy wrzątkiem i delikatnie szorujemy. Kroimy na cienkie plasterki. Na patelni zagotowujemy wodę z cukrem. Układamy nań plasterki pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu przez około kwadrans, aż staną się szkliste. Następnie wyjmujemy i dekorujemy nimi mazurek.
*
*
Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz w e-booku przygotowanym przeze mnie i innych blogerów z Codzisw.menu!