Mazurek z czarną porzeczką i białą czekoladą
- Wynik: 55
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 25 minut
Kruche ciasto, kwaśny dżem i słodka polewa najlepiej czekoladowa to podstawowe składniki dobrego mazurka.To wszystko znajdziecie w dzisiejszym przepisie. Bardzo polecam.
Składniki
- Składniki na kruche ciasto:
- masło - 100 g
- mąka - 200 g
- cukier - 50 g
- śmietana - 2 łyżki
- jajka - 2 szt.
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Składniki na masę
- cukier - 1/2 szklanki
- mleko - 1 szklanka
- mleko w proszku - 2 szklanki
- biała czekolada - 100 g
- ulubione bakalie - ok. 300 g
- Dodatkowo
- dżem z czarnej porzeczki - 1 słoik (ok. 300 ml)
Instrukcje
Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wyrobić na kruszonkę, dodać jajka oraz śmietanę, wyrobić gładkie ciasto. Formę o wym. 28/32 cm wyłożyć pergaminem i wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto równomiernie i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Upiec na złoty kolor (ok. 25 min).
Czekoladę z odrobiną mleka rozpuścić, najlepiej w kąpieli wodnej. Mleko z cukrem zagotować, gry nieco przestygnie dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować aby nie było grudek. Dodać rozpuszczoną czekoladę oraz bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać.
Upieczone kruche ciasto posmarować warstwą dżemu z czarnej porzeczki, następnie wyłożyć białą masę z bakaliami. Najlepiej jest to zrobić gdy masa nieco stężeje.
Smacznego:)