Mazurek z czarną porzeczką i białą czekoladą

Mazurek z czarną porzeczką i białą czekoladą

Zdjęcie - Mazurek z czarną porzeczką i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 55
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas gotowania: 25 minut

 

Kruche ciasto, kwaśny dżem i słodka polewa najlepiej czekoladowa to podstawowe składniki dobrego mazurka.To wszystko znajdziecie w dzisiejszym przepisie. Bardzo polecam.

Składniki

Instrukcje

Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wyrobić na kruszonkę, dodać jajka oraz śmietanę, wyrobić gładkie ciasto. Formę o wym. 28/32 cm wyłożyć pergaminem i wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto równomiernie i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Upiec na złoty kolor (ok. 25 min).

Czekoladę z odrobiną mleka rozpuścić, najlepiej w kąpieli wodnej. Mleko z cukrem zagotować, gry nieco przestygnie dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować aby nie było grudek. Dodać rozpuszczoną czekoladę oraz bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać.

Upieczone kruche ciasto posmarować warstwą dżemu z czarnej porzeczki, następnie wyłożyć białą  masę z bakaliami. Najlepiej jest to zrobić gdy masa nieco stężeje.

Smacznego:)

Zdjęcie - Mazurek z czarną porzeczką i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów