Mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową
Składniki;
- 150 g mąki pszennej
- 110 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 100 g mąki krupczatki
- 100 g czekolady
- 50 g konfitury pomarańczowej
- 20 g kwaśnej śmietany
- 10 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 jajko
- skórka otarta z ½ pomarańczy
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia do lodówki.
Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy jajko, śmietanę, drobno startą skórkę z ½ pomarańczy oraz 80 ml oleju Kujawskiego. Zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy przez 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Pieczemy około 20 min. w temp. 180ºC na złoty kolor. Studzimy.
Na wystudzonym spodzie rozsmarowujemy konfiturę.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy 30 ml oleju i dokładnie mieszamy. Studzimy do temperatury pokojowej. ¾ tężejącej polewy wylewamy na konfiturę.
Galaretkę siekamy nożem lub rozdrabniamy widelcem i wykładamy na tężejącą polewę. Uwaga, polewa nie może być ciepła!
Ciasto wstawiamy do lodówki, aby zastygło.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/